ПОПОВИЋ: ПАТРИЈАРХ ЈЕ РЕКАО ОНО ШТО НАРОД ОСЕЋА И МИСЛИ

0

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се данас са Патријархом српским г. Иринејом и том приликом истакао да је патријарх, кометаришући тежак положај српске цркве и народа у Црној Гори, рекао оно што цео српски народ осећа и мисли. „Патријарх је, као и увек, рекао оно што народ осећа и тишти. Његова порука је веома важна, јер је она скренула пажњу домаће и међународне јавности на тежак положај српске цркве и народа у Црној Гори“, рекао је Поповић.

Он је још једном указао да се над Србима у Црној Гори спроводи идентитетски геноцид, наводећи да је укинуто ћирилично писмо и српски језик, као и да су српски писци уклоњени из читанки. Према његовим речима, Срби у Црној Гори су, иако представљају више од трећине становништва, дискриминисани и национално и политички обесправљени. „Посебно је тежак положај Српске православне цркве, чија се свештена лица прогоне, а цркви се прети одузимањем њене имовине“, навео је Поповић.

Он је изразио наду да ће Србија у будућности у већој мери финансирати и помоћи очување српског писма, традиције, културних и просветних институција у Црној Гори, како би се спречила даља дискриминација и насилна асимилација српског народа од стране црногорског режима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*