ПОПОВИЋ: Притискају нас да се одрекнемо своје вере и традиције. Али ми никада нећемо продати веру за вечеру

0

Са каквим циљем је 1995. године, под покривитељствим Московског патријарха Алексеја II, основан Фонд јединства православних народа?

Вековна духовна повезаност и заједнички геополитички интереси који из тога произилазе, захтевавали су да се у турбулетним временима обнови и ојача јединство како православних народа, тако и православних цркава. Обнављање неговања православних и духовних вредности, као и међуправославне солидарности показало се изузетно значајним, јер је тиме обнављено јединство блиских и пријатељских земаља и њихових цркава који деле заједничке интересе и вредности. А то се посебно односи на Србе и Русе, који су себе увек сматрали за један народ, са истом вером и два имена.

Који су главни приоритети Фонда у данашем глобализованом свету у којем се отворено нападају хришћанске духовне и традиционалне вредности ?

Уз уважавање свих културолошких, религиозних и духовних различитости, обједињавање и консолидација православних народа показала се као значајан допринос успостављању дијалога са различитим верским конфесијама и међународним политичким институцијама и сваезима. Сарадња Фонда са парламентима у већински православним земљама, са свим православним црквама и патријарсима, као и истакнутим линостима из области културе, науке и уметности, са целом православном јавношћу, подстиче све грађане на стварање свести о потреби да се подсети на традиционалне вредности као што су очување породице, патриотизам и анимирање младих људи у супротстављању такозваним глобалистичким, а често и антихришћанским тенденцијама. А иза тог такозваног глобализма, крију се многе опасности. Млади људи су отуђени, усамљени, удаљавају се од породице и вере. До скора је у Србији преовладавао тренд да се млади стиде земље у којој су рођени. Радије би били „грађани света“ него Срби. То су остаци неког комунистичког времена и времена тзв. братства и јединства у некадашњој Југославији у којој су највећу штету претрпели Срби и српска држава. Али хвала Богу тај тренд се полако мења. Млађе генерације су итекако патриотски настројене, поносне су на своју веру, воле своју химну, и своју земљу, као што млади Американци воле Америку и као што млади Руси воле Русију.

Какву корист Србију и српски народ на простору бивше Југославије има од активности Фонда?

Користи су велике, јер Србија не само да није пусто острво, како јој се често спочитава, већ је део велике цивилизацијске и хришћанске православне заједнице народа. Наши народи, и српски и руски и украјински и бугарски, у новијој историји су убеђивани да се одрекну и своје вере и своје историје. Шта су заузврат добили? Ратове, кризе, несрећу, сиромаштво, јад. Враћањем православљу, у оваквом сложеном времену светске историје, са много више оптимизма и вере, гледа се у будућност.

Ко је све од угледних Срба добио признање Фонда?

Довољно је поменути покојног патријарха Павла, славног режисера Емира Кустурицу и тенисера Новака Ђоковића, како би се схватило које вредности афирмише православље и какве личности треба да постану узори, пре свега младим људима и нашој деци.

Како коментаришете поједина тумачења да је Фонд “дипломатски инструмент” утицаја руске државе и Руске православне цркве на православне земље?

У свеопштој антируској хистерији, ништа ме не чуди. Како поруке мира, толеранције и подстицање хришћанских вредности могу бити било чији дипломатски инструмент? Истина је, напротив, другачија. Притисци да се православни народи одрекну своје вере и традиције, је инструмент оних снага који желе да заборавимо и ко смо и одакле смо. Што би рекао наш народ, да продамо веру за вечеру. Али то се неће никада догодити. Ближимо се јубилеју обележавања 800. годишњице од оснивања Српске православне цркве. Преживела је наша црква од тада многе нападе, протеривања, забране, али је опстала, јер правда, истина и вера увек побеђују. Тако ћемо победити и по питању нашег Косова и Метохије и никада нећемо дозволити да јужна српска покрајина буде призната као независна држава и да добије столицу у Уједињенима нацијама.

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*