Popović: Vlada obezbedila novih 90 miliona dinara za razvoj inovacija

0

POJEDINCI MOGU DA RAČUNAJU NA 400.000 DINARA PO PROJEKTU, A PRAVNA LICA – NA 2.000.000

VLADA Republike Srbije izdvojila je iz budžeta 90 miliona dinara u okviru novog konkursa za inovacione projekte za fizička i pravna lica, izjavio je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Popović je rekao da je konkurs raspisan 20. septembra i da će biti otvoren do 9. oktobra.

On je, prilikom posete kompaniji „Agrounik“ iz Šimanovaca koja je do sada od Vlade Srbije dobila oko 20 miliona dinara na različitim konkursima za razvoj inovacija, objasnio da na novom konkursu pravna lica mogu da konkurišu za sredstva u iznosu do dva miliona dinara po projektu, dok „fizička lica mogu da konkurišu za sredstva u iznosu do 400.000 dinara“, dodao je Popović.

Kako je naglasio, vlada želi da podstakne kompanije i fizička lica da što više sarađuju sa fakultetima, institutima i naučno-istraživačkim organizacijama. „Na taj način se podstiče primena inovacija i visokih tehnologija u industriji“, rekao je on.

Popović je istakao da je ovaj konkurs rezultat intenzivnih napora Vlade Srbije da se maksimalno pomogne razvoj inovacija, novih tehnologija i inovativnog preduzetništva „kako u industriji, tako i u naučno-istraživačkoj zajednici“.

„Time se dugoročno doprinosi konkurentnosti domaće industrije, rastu izvoza i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta“, zaključio je Popović.

Saša Stojanović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvao je sve zainteresovane da se o konkursu dodatno informišu na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Snežana Đorđević, vlasnica kompanije „Agrounik“ navela je da je ova kompanija zahvaljujući sredstvima koja je dobila od države za inovacije, istraživanje i razvoj, porasla od kompanije koja je brojala dva zaposlena do firme koja danas ima više od 40 zaposlenih i polovinu svoje proizvodnje izvozi na inostrano tržište.

(saopštenje kabineta Nenada Popovića, ministra za inovacije i tehnološki razvoj)

POSTAVI ODGOVOR

*