Порошенко тврди: Украјина у хаосу због руских санкција!

0

Председник Петро Порошенко је изјавио да је затварање руског тржишта за украјинску робу био „економски шок“ за Украјину који је коштао земљу најмање 15 милијарди долара.

Према речима Порошенка, још недавно скоро трећина украјинског извоза ишла је на руско тржиште, али је последње године обим извоза у Русију пао за петину.

– У 2015. години, у поређењу са 2014. годином, наш извоз у Русију је смањен за половину и то није све. У овој години извоз је додатно опао за 34 одсто на крају првог полугодишта. Удео Русије у украјинском извозу износи, као што сам већ рекао, само 9 одсто, са тенденцијом даљег пада – рекао је током годишњег обраћања посланицима у Врховној ради.

Према његовим речима, затварање руског тржишта за Украјину представља „економски шок“.

– То нас је коштало, према неким прорачунима, минимум 15 милијарди долара. Изгубили смо на десетине, ако не и стотине хиљада радних места. Ова економска агресија је један од главних узрока убрзаног пада стандарда – додао је он.

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је данас да је Украјини све теже да обезбеди западну подршку за своју борбу против, како је навео, „руске агресије“ и упозорио да се не може искључити могућност „руске инвазије пуних размера“.

– Украјини ће и даље бити потребна снажна међународна подршка у борби против руске агресије – рекао је Порошенко, отварајући септембарско заседање Парламента Украјине.

Међутим, како је указао, обезбеђивање те подршке постаје све теже за украјинске дипломате „због различитих објективних и субјективних фактора“.

Према Порошенковим речима, унутрашњу снагу Европе на пробу стављају спољна питања као што су мигрантска криза и екстремистички напади.

Кад је реч о променама на власти у Украјини, он је упозорио да би на изборима 2017. године на површину могле да испливају политичке снаге које би биле спремније на компромис са Кремљом, наводи британска агенција.

Нови Стандард

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*