Послодавци дају за минималац само 127 динара!

0

Александар Вулин, министар рада, рекао је јуче да би највише волео да минималац буде 500 евра, али је питање да ли ће послодавац моћи то да плати и да ли ће хтети да запошљава људе по тој цени. Послодавци са једне стране пристају на цену од 127 динара по радном сату, а синдикати траже да она буде 135 динара.

– Сви заједно морамо знати где се налазимо, који нам је економски моменат и на основу тога да донесемо одговарајућу одлуку о новој минималној цени рада – изјавио је Вулин.

Он истиче да преговори о минималној цени рада теку у доброј атмосфери и да је сигуран да ће минимална цена рада бити договорена и пре законског рока.

Злата Зец, чланица радне групе која преговара о минималној цени рада, рекла је јуче за „Политику” да су представници Министарства финансија, Уније и Синдиката близу договора, али да не може да каже колика би убудуће могла да буде минимална цена рада.

– Договорили смо се да не дајемо никакве изјаве – рекла је она.

– Ма колико буде износила нова минимална цена рада, да ли 127 динара колико дају послодавци, или 135 колико траже синдикати, представници Уније послодаваца Србије, затражиће за узврат од државе нове повластице, јер је свако повећање оптерећење за послодавце, поготово оне који већ тешко раде – узвраћа Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије и члан Социјално-економског савета.

Упитан да ли је предлог радне групе, којој је јуче био крајњи рок да изађе с предлогом о новој минималној цени рада, и коначан, он каже, да то није дефинитивно, већ да о томе треба да се изјасни Социјално-економски савет. Најкасније до 15. септембра.

Синдикати ће, очекује, Атанацковић, остати при ставу од 135 динара, али послодавци сматрају да минималац треба повећати за пет до шест динара са садашњих 121 динар.

– Прерачунато, повећање треба да прати раст инфлације у последње две године, од 2014. године, када је минималац последњи пут и коригован – каже Атанацковић и додаје да ће тражити нове повластице за послодавце.

– Тражићемо повећање неопорезивог износа зараде који сада износи 11.604 динара, ако ни због чега другог оно због чињенице да су нам комуналије три пута скупље него код других. Инсистирамо на смањењу парафискалних намета, како би послодавци имали од чега да исплате повећан минималац. Пре свега они који ионако једва опстају и за које је сваки динар велики удар на буџет – каже он.

У септембру прошле године влада је донела одлуку да минимална цена рада по радном сату за 2016. годину остане 121 динар. Та цена на снази је већ две године. Синдикати су тада тражили да се цена рада по радном сату повећа на 143,5 динара, док су представници послодаваца и Владе Србије били против. Последњи пут, пре тога, висина минималца је промењена у септембру 2014. године, и тада је одлучено да она за 2015. годину по радном сату износи 121 динар.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*