Потомак првог Кинеза у Београду: Мој деда Дорћолац дружио се са Нушићем

0

Мој деда је дошао у Београд 1929. године, одлучио је да остане овде и да се бави трговином, објашњава његов унук Бојан Герстнер.

Први Кинез који је живео у Београду био је Чоченг По. Дошао је службено у Београд, а остао је ту до краја живота због забрањене љубави. Иако је живео скромно на Дорћолу, као трговац вредним јапанским порцеланом, био је аристократског порекла.

Pancevo_091117_ALO foto Dejan Briza (4)_1000x0

„Знам да имам рођаке у Кини.“

Током истраживања о свом деди, кога никад није упознао, јер је Чоченг умро 1958. године, Бојан је успео да дође до контакта чланова породице у Кини. Како каже, планира да ступи у везу са њима и да их једнога дана посети.

Причу о Чоченгу дочарао је његов унук Бојан Герстнер, који се изјашњава као Србин, иако му је мајка Глорија, Поова ћерка, полу-Кинескиња полу-Јеврејка, а отац Немац.

„Мој деда кад је дошао у Београд, 1929. године, у Кини је имао жену и двоје деце. Овде је упознао моју баку Јеврејку Габријелу Леви и остао је ту. Њена породица испочетка није прихватала зета Кинеза, али временом су га прихватили. Чоченг је прво продавао кинеске рукотворине по вашарима, а касније је имао и своју радњу, мада верујем да деда није био обичан трговац, већ је био нека званична личност у Кини“, почиње причу Бојан Герстнер за „Ало!“.

Čočeng PO_1000x0

Иако је још остало неразјашњено зашто је Чоченг По уопште дошао у Београд, његов унук за свог деду каже да је био врло дружељубив и да је волео да време проводи са Нушићем, али и са осталим београдским боемима.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*