ПРАТИ ГА ДЕСЕТ АГЕНЦИЈА: Сарајево прислушкује Додика!

0

Одређене мјере које подразумијевају и прислушкивање предсједника РС по налогу Тужилаштва Босне и Херцеговине. Лидер РС: Моје разговоре прати бар десет агенција

Безбједносне службе Босне и Херцеговине прислушкују предсједника Републике Српске Милорада Додика, а налог да се први човјек Српске „стави на мјере“ издат је на основу захтјева тужилаштва у Сарајеву због истраге коју су покренули – сазнају „Новости“.

Како наводе „Новости“, у тексту је као образложење за овај потез наведено да се докази против предсједника РС не могу прибавити на други начин. Ову информацију је, за „Новости“, јуче потврдио и сам Додик:

– Добио сам обавјештење од суда у Сарајеву да се против мене предузимају мјере прислушкивања. То није ништа ново, јер знам да моје разговоре прати бар десет агенција. Међутим, овде је ријеч о томе да неки суд БиХ предузима мјере против предсједника Републике, и то је проблематично. Али мени то више није проблем, чак ме помало и забавља. Не знам ни зашто ме прислушкују када ја отворено кажем да се залажем за самосталну Републику Српску.

Додик каже да га покретање истраге против њега не изненађује, јер је то постало уобичајена пракса:

– Кад год неко напише у „Дневном авазу“ да је Додик криминалац, тужилац отвори истрагу. Ја сам најпрогоњенији човјек у БиХ. Не знам зашто је суд послао обавјештење о томе, али претпостављам да су се бојали да не сазнамо на други начин и да се то претвори у велики проблем. Овако могу да кажу – ето, обавијестили смо вас.

Ово није први скандал безбедносних струкутра БиХ у вези с прислушкивањем српских политичара. И крајем прошле године „Новости“ су писале о акцији под шифром „Ушће“, која је укључивала појачане обавјештајне мјере према функционерима из Србије и људима с којима се они састају. Акција ОБА тада је обухватала снимање разговора српских званичника, као и праћење и надзор приликом њиховог доласка у БиХ.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић такође је недавно изнио тешке оптужбе на рачун Сарајева и бх обавјештајних агенција. Он је прије неколико мјесеци тврдио да је ОБА развио паралелне системе и да га прислушкује по налогу „појединца и једне странке“. Медији су тада у везу са спорним прислушкивањима довели директора ОБА Османа Мехмедагића, ратног тјелохранитеља Алије Изетбеговића.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*