Pravoslavna crkva i inoslavne verske zajednice Odese uputile peticiju za zabranu gej parade

0

Poglavari i predstavnici Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovskog Patrijarhata i inoslavnih verskih zajednica u Odesi zajednički su se obratili gradonačelniku Genadiju Trukanovu sa zahtevom da zabrani gradski festival gej kulture „Odesa prajd 2017“, a koji prema planu treba traje od 8. do 13. avgusta, izveštava Verska informativna služba Ukrajine.

Verski velikodostojnici Odese ranije su uspešno sakupljali potpise čime su izdejstvovali zabranu parade prethodnih godina. Mitropolit Odeski i Izmailski Agatangel sa drugim hrišćanskim vođama obratio se 2015. godine lokalnim vlastima sa istim zahtevima koji su izneseni i ove godine.

„Mi shvatamo da su pogledi LGBT zajednice njihov lični izbor. Međutim, ne možemo pristati na propagandu i nametanje nebiblijskih i netradicionalnih verovanja, koji dovode do razaranja našeg društva“, rekli su verski predvodnici 2015. godine.

Predsednik Porošenko je dao garancije onima koji su zabrinuti oko eventualne legalizacije homoseksualnih brakova u zemlji u aprilu 2016. godine. „Predsednik države je rekao da homoseksualni brakovi neće biti legalizovani u Ukrajini“, izvestila je pres služba Ukrajinske Pravoslavne Crkve o rezultatima pregovora Predsednika i zvaničnika Sveukrajinskog veća crkava i verskih organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

*