Пре подне пуковник и руководилац одсека, поподне супруга, мајка и домаћица (ВИДЕО)

Од пет особа на свету једна верује да су жене инфериорније од мушкараца, које уједно сматра способнијима на послу и у школи. Исти број верује и да би жене требало да остану код куће – то је резултат истраживања које је објавио "Ипсос мори" поводом Међународног дана жена.

0

У Србији забрињава податак да се највише притужби повереници за заштиту равноправности односи на дискриминацију жена приликом запошљавања.

Жена са факултетском дипломом у Србији има више, али, на пример, међу члановима САНУ је 90 одсто мушкараца. Тако су, чини се, жене академици реткост, али то није случај са женама у униформи. Ипак, оних са високим чиновима нема много. Госпођа пуковник – једна је од три у српској војсци и једина жена војник у Генералштабу. (Начелник Одсека за Међународну војну сарадњу у Кабинету Начелника Генералштба)

„Ви изградите неко своје место у средини, већ сте препознати са тим што јесте – квалитетима и радним и моралним које имате. Кроз своју каријеру увек сам била готово искључиво шеф само мушкарцима, само сам једном радила са женом“, каже Мирјана Миленковић, пуковник Војске Србије.

У кући команду препушта другима.

„Када скинем униформу, ја сам мама Петра и Емилије, ја сам супруга, пријатељ, колега колегама и ван радног времена, пре свега једна обична жена“, рекла је Мирјана Миленковић.

Када је реч о јавним функцијама, слика је боља. Трећину места за „слабији пол“ у парламенту обезбеђује Закон. Тамо где нема јасних правила, нема ни једнакости. Сваку двадесету општину или град води жена; оне су задужене за свега пет ресора у Влади.

„Нема их много или их има толико мало да могу на прсте да се наброје – то је да су директорке важних јавних предузећа и неких великих система да су на првом месту, тога нема. То треба да мењамо. То се мења сталним разговором, радом и пружањем шанси. И на други начин да све жене виде нас које смо у јавном животу, ми смо ту да прокрчимо пут“, каже потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Пут, ипак, жене чешће крче саме. Упркос томе што готово половина женских предузећа не успе, не одустају од покретања сопственог посла. Мотивише их и податак да је 16 одсто више незапослених жена него мушкараца.

„Мислим да се родни стереотипи прилично мењају, нарочито у урбаним срединама и то је постало свакодневица, посебно у време кризе када подједнако у већој мери остају и жене и мушкарци без посла“, каже Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије.

Приступ позицијама је лакши, али не и финансијама. За обавље истог посла, жене у Србији плаћене су у просеку 11 одсто мање од мушкараца. Економска неједнакост наставља се и по завршетку радног века. Пензионерке имају 20 одсто нижа примања од пензионера.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*