Pred obeležavanje „Oluje“ Tompson opet jedna od glavnih tema

0

Hrvatska se sprema za proslavu 22. godišnjice Oluje u Kninu, s Srbija za obeležavanje egzodusa Srba. Kao i prošle godine, ponovo je jedna od glavnih tema Marko Perković Tompson.

Dok se hrvatska javnost pita zašto Tompson ne peva u Kninu, već u Slunju, za srpske vlasti glavno pitanje je kako je moguće da njegov koncert finansira Ministarstvo branitelja te zemlje.

Isti dan, isti događaj, i dve suprotne verzije onga što se dogodilo. I tako već 22 godine, oko 5. avgusta Srbi u ploču, Hrvati u klin.

„Mi slavimo „Oluju“, slavimo pobedu, mir, slobodu“, kaže Damir Krstičević, hrvatski ministar odbrane

S druge strane, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručuje da je 250 hiljada Srba, državljana Republike Hrvatske, tada proterano: „Ne znam gde je radost u svemu tome. Mi ćemo uvek govoriti da je to jedan od najtežih dana u našoj istoriji“.

Iako mu ove godine atmosfera deluje manje usijana, predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj ne veruje da se srpska i hrvatska interpretacija onoga što se dogodilo 5. avgusta 1995. u Kninu približavaju.

„Ne verujem da smo korak bliže, ali bilo bi dobro da se stvore pretpostavke da se napravi taj korak. To će zavisiti od poruka koje ćemo čuti sa jedne i druge strane. Dakle od Zagreba u Kninu i od Beograda u mestu gde će biti obeležena godišnjica egzodusa Srba“, navodi Milorad Pupovac (SNV).

Švarm pomirljive poruke ne očekuje

Odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm pomirljive poruke ne očekuje, jer veruje da je „Oluja“ postala idealan predmet političke zloupotrebe.

„Što se tiče izjava političara, i sa srpske i sa hrvatske strane, one su, pre svega, usmerene na unutrašnju politiku, na pridobijanje biračkog tela i nemaju nikakvu vezu sa srpsko-hrvatskih odnosima u globalu. Dakle, vi govorite sopstvenoj publici, sopstvenom biračkom telu i to je tako. Osim toga to je prilika za sve nacionaliste, koliko god bili magrinalni, da se na neki način istaknu“, ocenuje Švarm.

Tako se svakog avgusta istakne i Marko Perković Tompson.

Zbog ustaških pozdrava na prošlogodinjem koncertu u Kninu zaradio je prekršajnu prijavu. Ove godine, kaže, kninske vlasti nisu ga zvale, pa će pevati u Slunju. Tompson tvrdi da peva besplatno, a organizaciju koncerta sufinansira ministarstvo branitelja.

„To je pitanje za Evropsku uniju čija je Hrvatska članica. Oni moraju da budu ti koji će odgovoriti da li njihova članica može da propagira vrednosti povampirenog fašizma“, kaže na to srpski ministar odbrane, Aleksandar Vulin.

Hrvatski mediji spekulišu da su baš zbog manje mogućnosti incidenta, organizatori ovogodišnje proslave „Oluje“, govore državnog vrha – umesto na trgu – zakazali na kninskoj tvrđavi.

 

N1

POSTAVI ODGOVOR

*