Прекиди на везама у СНС

Да сам ја на месту Вучића, Николић не би био ништа. Зашто? Зато што је хтео његову главу до пре неки дан. Ако он тога није свестан, то је његов проблем, рекао је Ивица Дачић

0

Председник Србије Томислав Николић покушаће као нестраначки кандидат да избори други мандат уколико се у наредних неколико дана не договори с Александром Вучићем.

Упркос бројним медијским спекулацијама нико у врху СНС-а није могао да потврди, али ни да демантује да ли су се протеклог викенда састали Вучић и Николић, али је извесно да договор није постигнут.

Упркос шумовима на везама Николић је рекао да не одустаје од договора с Вучићем.

„Сви који ме ових дана провлаче кроз блато које су сами створили ме не интересују и не заслужују да им се обратим на било који начин. Већина дневних новина лаже данима против мене. На мене ништа не може да утиче и определи ме да одустанем од договора с Александром Вучићем и СНС-ом”, рекао је Николић за „Курир”.

Вероватно свестан да је договор Вучића и Николића све даљи, Ивица Дачић је био изричит да би ставио тачку на даље разговоре.

„Да сам ја на месту Вучића, Николић не би био ништа. Зашто? Зато што је хтео његову главу до пре неки дан. Ако он тога није свестан, то је његов проблем”, рекао је Дачић.

Он је рекао да се с политичким пријатељима не разговара онако како то чини Николић и додао да однос Николића према Вучићу није био коректан.

„Ако је СНС коло милосрдних сестара, па ће да даје коме шта хоће, ми то нисмо. Што се нас тиче та прича је завршена”, закључио је Дачић.

Он сматра да би добио више гласова на изборима од Николића, али да није хтео да се сврста на страну оних који ће бити против Вучића. Упитан да ли је СПС-у можда обећано место премијера, Дачић је рекао да никада с Вучићем није разговарао на такав начин – да неко нешто треба да добије.

„Претпостављам да је ваша логика да ли нападам Николића јер ја прижељкујем место премијера. Шта имам да прижељкујем нешто што сам већ био? Не учествујемо овде да бисмо нешто добили, већ да бисмо направили квалитетан фронт који ће гарантовати политичку стабилност Србији за наредних година”, рекао је лидер СПС-а на конференцији за новинаре.

На питање да ли зна када ће бити одржани избори, Дачић је одговорио да не зна, да је то питање политичке процене и рокова и да није у његовој надлежности. Међутим, његови најближи сарадници тврде да је најреалније да избори буду одржани 9. априла јер би комплетан изборни процес (с могућим другим председничким кругом) по закону морао да буде завршен до 1. маја.

Иако се спекулише да би истовремено с редовним могли да буду одржани ванредни парламентарним избори, Дачић је поновио да нису потребни ванредни парламентарни избори који се, како је рекао, расписују када постоји криза у раду парламента, што сада, каже, није случај.

С њим се слаже и функционерка СНС-а Зорана Михајловић која такође сматра да нема разлога за парламентарне изборе, а наводе медија да Николић има 12 посланика сматра спекулацијама.

Један од најближих Вучићевих сарадника каже да за њих није нова понуда Николића да замени политичке функције с Вучићем, али да су му напредњаци оставили неколико месеци да схвати да је то немогуће јер се за протеклих пет година много тога променило.

„Николић је попут некада врхунског спортисте чија каријера је у заласку и који то не схвата и тражи да се игра преко њега а да ми можемо да због тога изгубимо утакмицу”, каже један од чланова председништва СНС-а који није хтео да га именујемо.

На питање „Политике” зашто напредњаци хоће на силу да пензионишу Николића тим пре што је СНС управо на крилима његове победе и дошао на власт, наш саговорник каже: „Нико Николића не шаље у пензију, али је нереално да данас обавља високе државне и страначке функције.

За некадашње страначке заслуге могао би да добије плакету или одликовање, али је бесмислено да га чека место премијера. Па по тој логици Драгољуб Мићуновић који је оснивао Демократску странку би по истом принципу могао да тражи да буде председник ДС-а”, наводи он.

Народна посланица Дубравка Филиповски, која је недавно напустила Нову Србију, тврди да је у политичком животу у току смена генерација, коју поједини политичари тешко прихватају и прецењују свој утицај и позицију. Она је позвала председника Србије да донесе „разумну одлуку у интересу грађана”.

Лидер Покрета социјалиста Александар Вулин каже да је очекивао да ће Томислав Николић подржати Александра Вучића као кандидата који може да победи у првом кругу и да настави политику коју је Николић до јуче и сам подржавао.

„Зато не видим како би Николић могао да се кандидује против премијерових идеја. Чиме би образложио народу да неће да подржи Вучића? Разговарао сам с премијером више пута и његов став је јасан – не пристаје на уцене”, каже Вулин.

Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић поручио је да ће та странка подржати Вучића на председничким изборима и оценио да су стабилност земље, економски развој и пут ка Европској унији најважнији, а да их је могуће остварити само Вучићевим избором.

Он је на седници београдског одбора СДПС-а рекао да минимум политичке коректности налаже да све странке владајуће коалиције стану иза заједничког кандидата, који ће победити и обезбедити континуитет рада, али и како би се спречила могућа кохабитација, јер, каже, већ се показало да у Србији не функционише.„Нама треба политичка стабилност и председник јаке политичке снаге, који ће моћи да спроводи реформе, убрза процес уласка у ЕУ и даје подршку влади да решава проблеме”, рекао је Љајић.

Кандидатуру лидера СНС-а Вучића на председничким изборима подржало и председништво Бошњачке народне странке (БНС). Председник БНС-а Мујо Муковић рекао је Фонету да као коректан политички и коалициони партнер подржава одлуку СНС-а.

„Иако се не слажемо баш у свему и понекад нисмо до краја задовољни нивоом сарадње две странке, одлучили смо да подржимо започете реформе, стабилност земље и европске интеграције и наравно председника СНС-а Александра Вучића, који у овим околностима једини може то да обезбеди убедљивом победом на изборима”, рекао је Муковић.

Дејан СПАЛОВИЋ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*