Премијер ЦГ: Улазак у НАТО је наше највеће достигнуће! Само кад преживесмо уплитање Русије

Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је да ће Црна Гора самиту НАТО ове недеље у Бриселу присуствовати у својству сталне чланице, иако ће церемонија формалног учлањења бити уприличена 5. јуна у Вашингтону.

0
Марковић је интервјуу Радију Црне Горе учлањење у НАТО оценио као највеће достигнуће од обнове државности 2006. године.

„Очекујем озбиљне бенефите од чланства у НАТО“, рекао је Марковић.

Црногорски премијер је оценио да је у последње време било „невиђеног“ уплитања Русије у унутрашња питања Црне Горе и тај је период назвао „голготом“.

Марковић је поручио да Црна Гора неће никоме дозволити уплитање у унутрашња питања, да Подгорица не жели да погоршава односе са Москвом и да очекује да ће Русија то разумети.

„Наш интерес није да са Русијом имамо друштвено-политичку дистанцу. Историјске везе двеју држава и народа су такве да тај однос променимо у позитивном смислу“, додао је он.

Црногорски премијер не очекује да ће чланство у НАТО решти политичке тензије и поделе у земљи, али сматра да ће оне после формалног учлањења бити мање.

Тензије, према његовим речима, терају политичке актере на већи ниво одговорности.

Марковић је, међутим, категоричан у ставу да понављања избора неће бити, што је кључни захтев опозиције за прекид бојкота Скупштине.

„Ако желе да разговарамо о новим изборима, онда они морају да уђу у парламент“, поручио је премијер и саопштио да „није интерес власти да ради у полупразном парламенту“.

Црногорски премијер је оценио да је судски процес у случају државног удара „важан у политичком и правном смислу“, те да он треба да пошаље поруку да „нико никада више не не сме радити против државе“.

Суд би сутра требало да одлучује о оптужници црногорског тужилаштва којом је оптужена група држављана Русије, Србије и Црне Горе за наводну руску заверу која је за циљ имала да осујети Црну Гору да постане чланица НАТО.

Марковић је изразио наду да ће Русија изручити Црној Гори једног од осумњичених за умешаност у припрему плана који је подразумевао насилну смену власти, Ананија Никића, ухапшеног у Русији, али коме је недавно истекао екстрадициони притвор.

„Ако то не ураде, онда је то њихов одговор на принципе међународног права“, додао је он.

Коментаришући одуговлачење некадашњег високог државног функционера Светозара Маровића да се пријави на издржавање затворске казне на коју је осуђен због малверзација којим је нанета вишемилионска штета буџету, Марковић је сугерисао да би било добро да се Маровић „сам пријави и да се не излаже“ привођењу.

Од Србије, где се Маровић налази, а за којим је Црна Гора расписала потерницу, очекује да ће поштовати међународне обавезе и омогућити извршавање судске одлуке.

Црна Гора ће формално постати чланица НАТО 5. јуна када ће Приступни протокол о чланству, потврђен у Скупштини, бити предат депозитару у САД, рекао је Марковић.

Церемонија подизања заставе заказана је за 7. јун, испред седишта НАТО у Бриселу.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*