Преображење на врху Свете Горе

0

УСПОН на светогорски врх Атос и посета Цркви Преображења на шиљку белог планинског дива један је од најважнијих поклоничких подвига за православне хришћане. То нарочито важи за светогорске монахе, који, по неписаном правилу, морају бар једном у животу до се испењу на место међу облацима где је, по предању, хришћанство однело велику победу над идолопоклонством. Легенда каже да се ту налазио велики Зевсов храм који се с врха масива сурвао у понор чим је Богородица крочила на полуострво Атос, које јој је син Исус поклонио за врт.

Истовремено, успон на највишу тачку Свете Горе је и цењен спортски подухват за планинаре из целог света који у свим годишњим добима посећују монашку републику ради преласка стазе дуге око 10 километара са око 2.030 метара висинске разлике од морске обале до планинског врхунца. Највише планинара успиње се на врх на празник Преображење, који подсећа на догађај кад се Исус на гори Тавор први пут приказао апостолима у божанском сјају. Током преображењске ноћи, у храму на врху Атоса и у црквици Панагији, на 1.530 метара надморске висине, одржавају се целоноћне службе које су посебан доживљај.
http://www.novosti.rs/upload/images/2016%20II//08/25/tur-preobrazenie-(6).jpg
Поклоници и планинари најчешће полазе на Атос из луке у Уранополису, где се узима ходочасничка виза – дијамонтри, а бродски саобраћај је редован током целе године. Током летње сезоне бродови полазе и из пристаништа у Јерисосу.

Постоје три уобичајене почетне тачке за успон – манастир Велика лавра, скит Свете Ане и Каруља. Све три стазе спајају се на локалитету Код крста, на 800 метара надморске висине, где се налази извор и последње место где може да се направи залиха воде за успон.

За оне који немају кондиције, или им здравствено стање не дозвољава да ходају, на располагању је традиционални светогорски „такси“, муле које могу да их однесу до самог планинског врха. Много чешће оне су ангажоване за ношење тешких планинарских ранаца, по цени од 10 евра до црквице Панагије.

Иако стаза није исувише дуга за успон и силазак у једном дану, потребна је добра физичка припремљеност, па се највише поклоника одлучује да преспава на платоу испред Панагије уколико је време топло и суво, или у просторији за ходочаснике. Зато је неопходно понети врећу за спавање и подлошку, као и одећу која штити од ветра и кише, пошто се Атос зачас нађе у облацима.

Врх Свете Горе најчешће се осваја у свитање, које је фантастичан доживљај на овом месту. Затим следи повратак до скита Свете Ане, где се најчешће чека брод до централне светогорске луке Дафни из које се хвата веза за Уранополис или наставља пешачење између манастира.

На ходочаснички успон углавном се полази у групама које организују планинарска друштва и поклоничке агенције, а цене варирају од стотинак до неколико стотина евра, у зависности од броја дана који се проводе на Светој Гори и, још више, од „апетита“ организатора.
http://www.novosti.rs/upload/images/2016%20II//08/25/tur-preobrazenie-(5).jpg
За успон на Атос неопходно је добити светогорску визу, коју обезебеђује организатор. То је могуће урадити и самостално, обраћањем Одељењу за поклонике Свете Горе у Солуну бар неколико седмица раније. Они који су већ на одмору у Грчкој могу да се обрате и агенцији у Уранополису која ће то урадити за кратко време, али по вишој цени.

Успон на Атос најбоље је извести од маја до октобра, јер се током зиме температура спушта веома ниско, кише су веома честе, а стазе се показују у свом правом светлу, као вододерине којима јуре бујице.

БРОДСКИ ПРЕВОЗ

УЛАЗНА такса за Свету Гору кошта 25 евра по особи, односно 15 евра за студенте. Из Солуна до пристаништа за Атос потребно је путовати око два сата. Брод из Уранополиса полази у 9.45, а из Јерисоса у осам ујутро током туристичке сезоне. Поред ових великих трајеката, могуће је укрцати се и у глисере „микре“, где је карта неколико пута скупља.

Брод из Уранополиса „Аксион Естин“ до централне светогорске луке Дафни стиже за око 90 минута, стајући у пристаништима свих успутних манастира. За успон на Атос из скита Свете Ане или Каруље преседа се на брод „Агија Ана“.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*