Prijavio banku policiji zbog uznemiravanja!

0

UNIVERZITETSKI profesor iz Čačka Saša Obradović (50) zbog telefonskog uznemiravanja prijavio je policiji banku iz koje ga svakodnevno zovu, jer on 40 dana kasni sa otplatom rate za stambeni kredit. Obradović se zbog uznemiravanja, pretnji, zelenašenja i kako kaže, straha za svoju bezbednost, pozvao na Ustav, Zakon o obligacionom pravu, Krivični zakonik i Zakon o zaštiti potrošača, kao i na odredbe Ugovora o stambenom kreditu, po kome banka nema pravo da ga telefonskim putem proganja, da mu preti i uznemirava ga, već treba da primeni instrumente obezbeđenja, kako je i u ugovoru navedeno.

Prema tom ugovoru, banka klijenta može pisanim putem da opomene zbog neplaćanja rate, a posle 90 dana kašnjenja da aktivira hipoteku. Zajmodavac je, međutim, unajmio NN lica, svojevrsne uterivače dugova, s kojima telefonski razgovori nisu nimalo prijatni.

Profesor je dva puta banci poslao pisano obaveštenje u kojem traži da telefonsko uznemiravanje prestane, pozivajući se na srpske zakone, ali su se iz banke oglušili o njegove zahteve. On ih je podsetio i na odredbe ugovora o kreditu (član 9), „da neće protivzakonito preuzeti ulogu ‘uterivača duga’, primenjujući nasrtljivu i agresivnu poslovnu politiku telefonskog uznemiravanja, pretnji i pokušaja uterivanja duga, u cilju naplate mesečnog anuiteta, već će putem pisane korespondencije primeniti istrumente naplate svojih potraživanja“.

– NN lica, koja se predstavljaju kao saradnici banke, kontinuirano me uznemiravaju, prete mi na različite načine i izazivaju strah za ličnu bezbednost i bezbednost moje porodice. Pozivaju me kontinuirano svaka dva dana, čak i subotom. Nekada i po tri puta dnevno, čak i uveče, i uvek s različitih brojeva mobilnih telefona. Obratio sam se MUP-u, zaštitiniku građana i povereniku za informacije od javnog značaja, a najverovatnije ću i pravosuđu. Jednostavno, ti uterivači dugova iz banke su nepodnošljivi, međutim, država Srbija nikada do sada to nije ni pokušala da reši – kaže Obradović.

UPRAVLJAJU ŽIVOTOM I SMRĆU

– Uzeo sam stambeni kredit u švajcarskim francima, banka je 2007. godine protivzakonito isplatila dinare (19.500 evra u dinarskoj protivvrednosti), a istovremeno sam uplatio depozit od 2.500 evra. Putem kamate za devet godina otplatio sam više od 15.000 evra, a sada mi je osnovni dug 24.500. Jednostavno, samo u Srbiji bankama je data mogućnost da upravljaju životom i smrću klijenata. Toga nema nigde u civilizovanom svetu – navodi Obradović, profesor biomedicinskih nauka.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*