Пророчански филм о телевизији

  Кад се пре 40 година појавио филм „ТВ Мрежа“, плакат за филм је упозоравао гледаоце да се припреме за „потпуно необично филмско дело“. Сценарио за филм је написао Педи Чајефски, а режирао га је Сидни Ламет. Обојица аутора су претходно, педесетих година прошлог века, радили на телевизији, и обојица су веровали да је медијски посао, као и цео свет, отада на силазној путањи.

  0

  Филм „ТВ Мрежа“ представљао је урлик протеста аутора. Црна комедија из 1976. г. освојила је Оскара, а била је номинована и за друга признања. Године 2006. Америчко удружење сценариста изабрало је сценарио Чајефског за једно од десет најбољих филмских дела до сада. Прошле године је Би-Би-Сијев критичарски жири уврстио „ТВ Мрежу“ на 73. место међу сто најбоље рангираних америчких филмова.

  Али да ли је тај филм заиста потпуно неочекиван? Лако је поверовати да је 1976. године  суморни поглед аутора на неодговорност телевизије био шокантан. Али, забрињава чињеница да гледање „ТВ Мреже“ данас не делује изненађујуће. Филм је тако прецизно предвидео савремено стање медија да његови најцрњи сатирични елементи данас уопште не делују необично.

  Телевизијска злоупотреба нервног слома

  У уводној сцени објективни наратор нас упознаје са Хауардом Билом, старијим водитељем вести измишљене њујоршке телевизијске станице Ју-Би-Ес. Пошто је добио извештај о паду рејтинга, он у наступу уживо најављује да ће се убити на крају програма; Хауарда игра Питер Финч, који је преминуо убрзо након снимања филма, и био постхумно награђен Оскаром. У моменту када његов лик Хауард Бил у филму најављује самоубиство, телевизијски продуценти заузети су својим разговором и не чују га. Он затим тврди да ће у програму наставити да говори без задршке оно што мисли. Публика је одушевљена и гледаност скаче. Уместо да га „скине“ са програма, Ју-Би-Ес телевизија га „производи“ у свог лудог ТВ пророка, и пушта у програм да би говорио све што му у том помереном психичком стању падне на памет.

  Главни човек ТВ станице Макс Шумахер, кога игра Вилијам Холден, згрожен је што се Хауардов нервни слом експлоатише зарад гледаности, али амбициозна продуценткиња Дајана Кристенсен, у тумачењу Феј Данавеј, промовише нови ТВ формат – шоу програм у коме уз несрећног Хауарда наступа и пророчица Сибил и стручњак за трачеве Мис Мата Хари. Дајанин став је да Хауард можда није потпуно луцидан, или је делимично луд, али да јако добро артикулише бес публике. У Америчком филмском институту главна реплика овог лика из филма данас је на 19. месту најпознатијих цитата из филмова: „Побеснео сам и нећу ово више трпети!“

  Филмско пророчанство

  Филм је пророчанство и у другим сегментима: пошто Хауард у директном програму каже да америчке послове треба да воде Американци, власник телевизије га зове на „рибање“ где му држи предавање о капитализму: „Ти си старац који мисли о односима нација и народа. Нема народа, нема нација, има само фирми: ИБМ и ИТТ (…) и Ексон. То су данашње нације“, саопштава му газда. Данас то не звучи претерано, напротив.

  Испред времена

  Најпророчанскији део „ТВ Мреже“ није у вези са Хауардом. У паралелном току филма пратимо још оштрији и луђи заплет у вези са Дајанином програмском инвенцијом званом „Мао-Це-Тунг термин“. Њена идеја је да се уведе недељна серија о стварној револуционарној групи – Екуменској ослободилачкој армији. Серија би по замисли Дајане садржала оригиналне снимке њихових терористичких акција. Укратко: Дајана измишља оно што је данас ријалити. ТВ Мрежа нам потцртава да је продуценткиња Дајана дијаболична бездушна неморална femme fatale. Заправо, она је само испред свог времена.

  Вања Делић, РТС

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *