Протест просветара на Тргу Николе Пашића у пет до дванаест

0

Тачно у пет до 12, последњег дана распуста, просветни синдикати организоваће протест на београдском Тргу Николе Пашића, како би подсетили на бројне нагомилане проблеме у школама.

Тачно у пет до 12, последњег дана распуста, просветни синдикати организоваће протест на београдском Тргу Николе Пашића, како би подсетили на бројне нагомилане проблеме у школама. На протест, који ће трајати као школски час, позваће и министра просвете Младена Шарчевића.

Председница Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић у четвртак на конференцији за новинаре набројала је неке од кључних проблема – технолошке вишкове, формирање одељења, финансирање школа, погрешан обрачун плата за време годишњих одмора и закидање од 1.500 до 3.000 динара сваком запосленом.

– Тачан број технолошких вишкова још није познат, јер директори школа у наредних неколико дана треба да у систем убаце податке о вишковима, али и слободним радним местима, тј. да ли имају потребу за ангажманом наставника – објаснила је Јанковић.

На број вишкова, оценио је Стеван Јурић из истог синдиката, утицаће и нови правилник о формирању одељења, према коме ће одељења морати да се спајају, ако немају довољно ђака. То ће, оцењено је, произвести нове прекобројне просветаре.

Проблем више јесу и учитељи и наставници који немају завршен факултет. Kада они остану без дела норме, директори других школа не могу да их преузму, због школске спреме.

ДИРЕKТОРИ

Јасна Јанковић упозорила је и да велики проблем у школама представља то што просветари не морају да иду у пензију са навршених 65 година живота и бар 15 година стажа. Могућност да раде дуже, тврди, обично користе директори школа.
Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*