Протестно писмо Вучићу, Брнабић и Гојковић због отказивања дебате у Нишу

0

Извршни директор Института за европске послове Наим Лео Бешири упутио је протестна писма председнику Србије Александру Вучићу, председници Владе Ани Брнабић, председници Скупштине Маји Гојковић и градоначелнику Ниша Дарку Булатовићу у вези са, наводи, саботажом „#ЕУдебате“ у Нишу.

Институт је саопштио и да су писма о инциденту послата и амбасадорима Немачке, ЕУ, Француске, Румуније, САД и изасланику Европског парламента.

„Отказивање гостопримства хотела, у власништву високог функционера СПС-а Новице Тончева, Институт за европске послове сматра саботажом и сужавањем простора за политичку дебату, о чему је, путем протестних писама, обавестио и највише званичнике државе. Протестно писмо упућено је и високом функционеру СПС-а и председнику Скупштине Општине Сурдулица, Новици Тончеву, који је власник хотела“, наводи се у саопштењу.

Институт је подсетио да је хотел Неw Цитy у Нишу отказао гостопримство Институту за европске послове на дан одржавања „#ЕУдебата“ под називом „Слобода изражавања на трагу европских вредности“ која је требало да се одржи 22. априла. У образложењу отказивања дебате било је наведено да је цела сала поплављена због хаварије, што се показало нетачним како Институт наводи.

На дебати је најављена као модераторка новинарка Оља Бећковић, а требало је да говоре и професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић, новинари Иван Ивановић и Милојко Пантић и заменица уредника НИН-а Весна Малишић.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*