ПРОТИВ РУСИЈЕ НА СВИМ ФРОНТОВИМА: Амерички сенатори захтевају блокаду „Северног тока“

1

Група америчких сенатора из Републиканске и Демократске странке затражила је од америчког председника Доналда Трампа да блокира реализацију пројекта „Северни ток 2“, преноси лист „Вашингтон егзаминер“.

„Забринути смо што се наставља реализација пројекта изградње гасовода ’Северни ток 2‘. Ми смо против тог пројекта и инсистирамо да администрација председника искористи све могуће ресурсе како би стала на пут том пројекту“, стоји у званичној поруци сенатора која је упућена министру финансија Стивену Мнучину и заменику државног секретара Џону Саливану.
Сенатори су убеђени да ако се изгради гасовод, онда ће „амерички савезници и партнери у Европи бити под још већим злонамерним утицајем Русије“.

Сенатори су такође навели и да би Бела кућа требало да искористи све расположиве ресурсе како би ту иницијативу спровела у дело.

Помоћник државног секретара САД Сандра Оудкирк изјавила је да ће успех овог пројекта значити велике геостратешке последице за САД и Европску унију. Најгорим сценариом за САД, она је назвала „затварање тржишта за алтернативне добављаче и јачање руског `Газпрома` „, што би по њеном мишљењу могло довести до монополизације тржишта.

Изградња гасовода „Северни ток 2“ подразумева постављање два крака цевовода, укупног капацитета 55 милијарди кубних метара годишње, кроз Балтичко море чиме би се обала Русије повезала са Немачком.

vostok.rs

1 КОМЕНТАР

  1. Americki potez za svaku pohvalu.
    Da Nemci dobiju direktan tok,pa to bi bilo isto kao radjanje Treceg carstva ,a ko zeli da se istorija ponovi ?
    To je sansa da zazivi juzni tok kros Bugarsku i Srbiju,pa da Nemci placaju tranzit,da se malo oduze i da zavise od drigih koje su u tri rata rusili.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*