Први мај у свету: сукоби у Турској, демонстрације у Грчкој, шетња у Русији

Грци обележавају празник рада демонтрацијама испред парламента. – Првомајске шетње у Москви и Санкт Петербургу

0

Турска полиција испалила је сузавац како би растерала групу демонстраната који су се противили забрани и маршом ка истанбулском тргу Таксим желели да прославе 1. мај Празник рада, јавља АФП и додаје да је најмање један демонстрант приведен.

Агенција наводи да је полиција покушала да заустави око 200 учесника протеста у кварту Гајретепе у европском делу Истанбула, који су кренули ка цувеном тргу упркос том што су им градске власти забраниле марш.

Наводи се да су демонстранти, које су чинили припадници левичарских група, разапели антивладине транспаренте пошто је данашњи празник уследио након референдума одржаног 16. априла на којем је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган тесном већином успео да обезбеди себи шира овлашћења.

„Живео 1. мај, ‘Не’ диктатору”, пише на транспаренту. АФП наводи да су власти забраниле било какве демонстрације на тргу Таксим, а полиција је поставила барикаде у авенији која води ка њему. Неколико хиљада људи учествовало је на прослави Празника рада у званично одређеном подручју у кварту Бакиркој у близини међународног аеродрома у западном делу града. 

Првомајске шетње у Москви и Санкт Петербургу

Хиљаде људи, укључујући синдикате, учествују у шетњи московским Црвеним тргом поводом Међународног дана рада, а присутне је поздравио градоначелник руске престонице Сергеј Собјањин. Интерфакс, наводи, позивајући се на изворе у полицији, да на улицама има 130.000 људи.

„Када смо се прошле године окупили овде, на Црвеном тргу, говорили смо да ће Москва и Московљани превазићи све потешкоће, проблеме. Данас можемо рећи да се то и десило: у Москви се отварају десетине нових предузећа, технолошких паркова, десетине хиљада радних места, полако се повећава реална плата, настављају се изградње станова…..”, поручује Собјанин.

„Москва се развија, у Москви је добро расположење. Ми ћемо успети! Честитам вам Први мај, празник пролећа и рада!”, додао је он, преноси Спутњик. Заједно са градоначелником Москве био је и председник Федерације независних синдиката Русије Михаил Шмаков и председник Московске федерације синдиката Михаил Антонцев.

У шетњи су учествовали радници у индустрији, учитељи, лекари, спортисти итд. Ове године шетња се одржава под паролом „За пристојан посао, плату и живот!”. Федерација независних синдиката Русије традиционално организује масовне првомајске акције у 700 градова и села. Очекује се да ће у њима учествовати око два и по милиона људи.

У Русији се 1. мај као Дан међународне солидарности радника редовно прославља од 1890. године. После Октобарске револуције празник је почео и званично да се слави – тог дана су се одржавале масовне шетње радника и параде. Другог дана празника, по правилу, у целој земљи су се одржавале тзв. „мајовке”, масовно празновање у природи.

Шетња је организована и у центру Санкт Петербурга, а међу учесницима су поред представника синдиката, наводи Интерфакс, и губернатор области Георгиј Полтавченко и други званичници, представници различитих партија и покрета.

Грци обележавају Први мај демонтрацијама испред парламента

Грчки синдикати обележавају данас празник рада, Први мај, 24-часовним штрајком широм земље и протестима против нових мера штедње које захтевају међународни кредитори у замену за исплату нове транше финансијске помоћи.

Како јавља агенција АП, неколико хиљада људи окупило се испред зграде грчког парламента у Атини, одазвавши се позивима синдиката на протест због најављених мера штедње које траже кредитори.

Два велика митинга, у организацији синдиката, планирана су у Атини током првомајских празника, а запослени у многим јавним службама ће, како се наводи, бити у „белом штрајку”.

Протести су почели у време док се званичници грчке владе припремају за разговоре у једном хотелу у центру Атине са представницима кредитора о споразуму који подразумева даље споровђење драконске контроле расхода у замену за спасилачки пакет помоћи.

Даље смањење потрошње ће укључити додатно резање пензија и повећање пореза за Грке, који су већ погођени седмогодишњим ригорозним мерама штедње. Највећи грчки синдикат ГСЕЕ, позвао је раднике да 17. маја ступе у генерални штрајк због најављеног усвајања нових мера „стезања каиша”.

Агенција Франс прес наводи, поводом данашњих протеста у Атини, да је грчка влада под притиском својих кредитора – Европске уније, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда – пристала на смањење потрошње за још 3,6 милијарди евра у 2019. и 2020. години.

Атина се повиновала захтеву за ново резање пензија и укидање пореских олакшица у замену за добијање сагласности да еквивалентан износ средстава потроши на спровођење мера за ублажавање сиромаштва.

Мере треба да одобри грчки парламент до средине маја, а званична Атина се нада да ће свеобухватан споразум добити „зелено светло” на састанку министара финансија еврозоне 22. маја. 

TANJUG

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*