Prvi mart – crni dan za Srpsku

U Federaciji BiH danas praznovali, u RS radili uobičajeno. Prvi mart je provokacija i uvreda i taj datum za Srbe nije praznik, niti će ikada biti, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

0

Prvi mart je provokacija i uvreda i taj datum za Srbe nije praznik, niti će ikada biti, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Za Srbe je to bio crni dan, jer je na Baščaršiji ubijen srpski svat. Prvi mart šalje i poruku drugima da moraju da prihvate majorizaciju i tutorstvo i da je mišljenje samo jedne strane, onako kako oni to žele, tačno – rekao je Dodik povodom obeležavanja 1. marta koji se Federaciji BiH slavi kao „Dan nezavisnosti“.

Dodik je naglasio da upravo zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude po tužbi protiv Srbije najslikovitije govori o tim namerama.

– Srbi iz tadašnje BiH nisu bili za njeno izdvajanje iz Jugoslavije i srpski narod nije učestvovao na referendumu o samostalnosti i nezavisnosti BiH, održanom 1992. godine, a politički predstavnici srpskog naroda nikada nisu dali, niti će dati saglasnost da se 1. mart proglasi bilo kakvim danom u BiH – poručio je predsednik Srpske.

On je naglasio da je taj uporni pokušaj nametanja koji dolazi iz Sarajeva dokaz da BiH kao takva ne može da egzistira i da opstane.

– Republika Srpska će nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe, pogotovo ne Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici koji vrše „talibanizaciju“ politike u BiH – naglasio je predsednik Republike.

TRI ISTINE I TRI ISTORIJE

Atif Dudaković, komandant Petog korpusa tzv. Armije Republike BiH, rekao je za medije u Federaciji povodom 1. marta da je nedopustiva teza da postoje tri istine i tri istorije.

– Ovu tezu pobija već sama činjenica da je jedna prošlost i da se ona ne može ni menjati, ni izbrisati. Ali moramo se ostaviti pitanja – hoće li biti rata? jer svi znamo šta smo proživeli i moramo se okrenuti budućnosti – izjavio je Dudaković.

S. Mišljenović, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*