Путин и Цар Николај „чувају“ манастир

Путин и Цар Николај „чувају“ манастир

На обронцима планине Вучијак, у селу Ритешић код Добоја, при крају градња првог руског манастира. У Новом Саду лију бисте Владимира Путина и цара Николаја. Уз лавру се граде болница и етно-куће

0

На планини Вучијак у селу Ритешић, на тромеђи Добоја, Дервенте и Модриче, при крају је градња руског манастира посвећеног Светој Матрони Московској, чији „чувари“ ће бити руски председник Владимир Путин и последњи руски цар Николај Други Романов.29-statue-putina-i-romanovaУ склопу манастирског комплекса Организациони одбор градње, на челу са Зораном Гајићем, одлучио је да постави бисте двојице руских великана.

– За Путина није потребно пуно говорити колико Срби у њему виде и свог заштитника, а Романов има, такође, заслуге за наш народ, јер нас је у пресудним данима подржао у борбама против Аустроугарске током Првог светског рата, па га је Московска патријаршија канонизовала као мученика – каже Зоран Гајић, водитељ целог пројекта, који већ дуже време, због сличности са руским председником, носи надимак Путин.izr-2Током наше посете манастиру уверили смо се да одмиче и градња болнице и геријатријског центра, као и етно-села са традиционалним кућама православних земаља. Ипак, главни посао је припрема за постављање биста Путина и Романова, на које је први човек Организационог одбора посебно поносан, а налази се на челу Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа. Ту су још активни и Слободан Јеремић, Милош Ђукић и Слободан и Славен Гајић.

Иницијатива је покренута пре три године. После освештења темеља, што учинише свештеници СПЦ, и благослова из Русије, пружена је подршка власти суседних општина и амбасадора Русије, Украјине и Србије.

Списак приложника за градњу манастира Свете Матроне Московске прилично је дугачак, па је прикупљеним новцем, понајвише захваљујући ангажману Гајића и других из Удружења, досад доста учињено. У време наше посете, на градилишту је био и Алексанаар Шинкорија, који је до недавног пензионисања био заменик руског амбасадора у конзулату у БиХ. Друштво му је правио директор Секретаријата за вере РС, Драган Давидовић, са сарадницима.29-rusko-srpski-manastir-na

– Дошли смо циљано у посету. Пружамо подршку реализацији овог српско-руског пројекта, јединственог на нашим просторима. Са посебним занимањем смо чули о изради и скором допремању биста Путина и Романова из ливнице код Новог Сада – каже нам Давидовић.

Зоран Гајић наводи да имају подршку амбасадора Петра Иванцова, а неизмерно су захвални на помоћи градоначелнику Добоја Обрену Петровићу, као и Радивоју Радићу, Данијелу Јошићу, Светозару Васиљевићу, Душку Бокану, Ђорђу Дујаковићу, Милану Видићу, Славку Ковачу, Небојиши Марићу, Веселину Старчевићу, Милораду Поповићу…

Потребно је још донатора да би се реализовали амбициозни планови изградње традиционалне српске, руске, грчке, црногорске, македонске и украјинске етно-куће. Поред тога, пројектована је изградња и конака, апартмана, сењака, амбара, музеја и спортско-рекреативних терена, са циљем да овај комплекс, када буде завршен, постане својеврсна брана православља на планини Вучијак.

ЖЕНСКИ МАНАСТИР

Руски манастир на Вучијаку, како је предвиђено, биће женски, а монахиње би биле из више православних земаља. Улице и тргови етно-села носиће имена српских великана, који су кроз историју дали допринос одбрани и очувању православља и српског народа на овим просторима.

Зоран Гајић и Организациони одбор истичу да је градоначелник Добоја обећао додатну помоћ, и поручују да немају речи, којима би се захвалили и свим осталим приложницима.

– Ту су и донатори из Дервенте, Гацка и других градова РС, Чачка и Јагодине из Србије. Појединце не можемо све ни набројати, бојећи се да неког изоставимо – каже Гајић.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*