Путин: На претњу САД одговарамо новим оружјем

0

Према његовим речима, ароганција САД постоји још од распада СССР-а и чињенице да нису веровали да Русија може поново да постане јака. Вашингтон је хтео, како каже, да доминира по питању наоружања и свима говори шта треба да раде.

Путин током редовног годишњег говора о стању нације изјавио да Русија има одговор за Америку, као и да ће сваки напад на савезнике сматрати нападом на Русију.

Руски председник, током редовног годишњег говора о стању нације, изјавио да намерава да преполови сиромаштво у Русији у наредних шест година. То је уједно и последњи говор Владимира Путина те врсте пред предстојеће председничке изборе који ће се у Русији одржати за 17 дана и за које се већ предвиђа да ће однети управо Путин, навео је ББЦ, а преноси Б92.

Према оценама ББЦ, зато је Путин у свом обраћању јавносто говорећи о стању нације, „на сто бацио своје кључне планове“ за четврти председнички мандат.

Осим економских тема, руски председник Владимир Путин је говорио и о намери да смањи сиромаштво у земљи и повећа дуговечност, а највећи део говора руског председника о стању нације фокусиран је био на наоружање, војску, Сирију и сукоб с Америком.

Руски председник је, обраћајујћи се јавности, најпре рекао да жели да истакне велики значај учешћа Русије у сиријском конфликту и напретку који је на том пољу постигнут.

Према његовим речима, Русија је сада фокусирана на развој најмодернијих стратешких ракета због повлачења Америке из антибалистичког ракетног уговора. Путин је подсетио да је тај уговор требало да буде гаранција да ниједна страна не изврши нуклеарни напад на ону другу.

Повлачење САД из тог споразума 2002. је био лош потез, казао је Путин и додао да је Русија за то време покушавала да смањи штету начињену повлачењем САД, али да Вашингтон није на те покушаје уопште реаговао, због чега су многи покушаји Русије пропали.

Према његовим речима, ароганција САД постоји још од распада СССР-а и чињенице да нису веровали да Русија може поново да постане јака. Вашингтон је хтео, како каже, да доминира по питању наоружања и свима говори шта треба да раде.

Сада САД настављају да развијају свој антибалистички програм. Наш одговор на ту претњу је да развијемо још боље стратешко оружје, с побољшаним контрамерама које би наше оружје учинило тешким за пресретање. Такође, казао је Путин, Русија је развила нову Интерконтиненталну балистичку ракету “Сармат”, која би требало да замени постојеће, застареле системе.

Док је говорио, на видео-биму су биле приказане способности “Сармата”, а гледаоци су могли да виде да тај пројектил може да нападне америчко тло и то не само са севера него и са југа, што их чини јаком претњом америчким намерама.

Други одговор за САД је нови, напредни нуклеарни реактор, који се може монтирати на крстарећу ракету лансирану с мора или копна, а који ће увећати домете тих ракета “до границе да нема границе”. И то је било илустровало видео приказом.

Такође, следеће оружје је подводни дрон, са одличним способностима и нуклеарним пуњењем бољим од претходних верзија, а који може да се бори и против непријатељски авиона и напада с копна.

Следеће напредно оружје које сада имамо је хиперсонична ракета. Систем је завршен и тренутно је у фази пилот пројекта на југу Русије. И та ракета оспособљена је да носи нуклерану бојеву главу. И тај видео је приказан, пренела је Раша тудеј.

И то није све, додао је Путин и навео да је Русија развила и клизећу суперсоничну бојеву главу.

Председник Русије је на неки начин и запретио „непријатејима Русије“, поручивши да ће Русија сваки нуклеарни напад на савезнике сматрати као напад на Русију и да ће одговорити одмах.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*