РАДИЈАЦИЈА ХИЉАДУ ПУТА ВЕЋА ОД ДОЗВОЉЕНЕ

0

Он је у емисији коментарисао проблем ратних репарација и кривице НАТО за последице нелегалног бомбардовања СРЈ 1999., у којем је употребљено и више од десет тона осиромашеног уранијума на територији јужне српске покрајине и уже Србије.

Према његовим речима, последица дејства НАТО су еколошка катастрофа, како због радиоактивног материјала, тако и због бомбардовања хемиских постројења.

Иако НАТО није бомбардовао осиромашеним уранијумом изнад 45-те паралеле тј. града Јагодине, како наводи, гађане су индустрија и нанета је непроцењива штета испуштањем хемикалија и тешких метала – открива Алексић.

Он се осврнуо и на кршење међународног права против како истиче, једне суверене земље, при којем је НАТО чак прекршио свој статут, због чега је такође покренута тужба у којој ће стручна јавност иступути пред међународним органима.

Ми желимо да поднесемо по једну тужну тим земљама, да би видели појединачан однос према овом питању. Ми имамо доказе, као и основану сумњу према њиховом признању да су коришћена таква средства и да су нека акта прекршена – оцењује Алексић.

“Ми имамо једну улицу, где је у свакој кући постији неко оболео од канцера. Девет људи које је учествовало у рашчишавању Пљачковице, то су радници водовода Врањци, до данас осам њих је преминуло а девети је оболело од канцера. Шта нама треба још да учинимо, имамо доказ да је хиљаду пута била већа радијација,“ рекао је он.

Он је у разговору између осталог открио и да је више од 300 италијанских војника оболело од такозваног “балканског синдрома“ током боравка на Косову.

Према његовим речима, они су добили више правоснажних пресуда, а постоји и жеља италијанских стручњака да помогну нашим грађанима да остваре своја права. Као један од значнајних фактора он је истакао и одлуле попут парламента Италије и других чланица да поднесу тужбу НАТО за накнаду штете, што је како оцењује изазвало велику пажњу јавности.

– Пошто сада имамо судску праксу италијанских судова, државе НАТО пакта, као и одулуке парламента, у Италији је већ донето 6 правосначних пресуда, што отвара питање да ли су Срби грађани другог реда у Европи? – истаче је Алексић.

Говори Србија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*