Radulović i Obradović idu zajedno na izbore?!

0

Na pomolu neočekivana koalicija?!

Boško Obradović i Saša Radulović, lideri Dveri i Pokreta „Dosta je bilo“, blizu su dogovora da, ukoliko zajedno sa izborima za šefa države budu održani i parlamentarni izbori, na njih izađu zajedno!

Razlozi su, kako otkriva naš odlično obavešten izvor, Obradovićeva panika da cenzus neće preći sam i sve veći politički apetiti Saše Radulovića, koji bi da postane stožer okupljanja opozicije.

– Radulović i Obradović do sada su se susreli nekoliko puta i razgovarali o mogućoj koaliciji. Nisu se još ništa konkretno dogovorili, jer ima vremena, ali načelno su veoma blizu saveza. Njih dvojicu pre svega povezuje jaka želja da se aktuelna vlast smeni, a poznati su kao najoštriji kritičari premijera Aleksandra Vučića. Međusobno su se u Skupštini podržavali mnogo puta – objašnjava naš izvor. On dodaje da je ova koalicija naročito važna za Obradovića.

– On je jako svestan da su se Dveri i prošli put u Skupštinu provukle kroz iglene uši, a tada je bio u koaliciji sa DSS-om i nastupao sa Sandom Rašković Ivić. Sada je stranka u fazi konsolidacije i teško će prebaciti cenzus. Radikali nikada ne idu sa nekim, tako da od tih desničarskih varijanti Obradović nema sa kim. Setite se i da je Obradović, kada se pre prošlih izbora provlačila priča da je Radulović predložio da se napravi koalicija njegove stranke sa DS-om, DSS-om i pokretom Dveri, rekao da bi podržao tu inicijativu Radulovića da se smeni aktuelna vlast, „ali da saradnja sa DS-om ne dolazi u obzir” – navodi naš izvor.

On dodaje da se upravo zbog šurovanja sa Radulovićem Obradović susreće sa negodovanjem iz jednog dela Političkog saveta stranke, koji čine pojedini nacionalno orijentisani intelektualci Milo Lompar i Kosta Čavoški.

– Oni se protive savezu sa ĐB-im, ali, u svakom slučaju, Obradović će doneti konačnu odluku – tvrdi naš izvor.

Komentarišući naša saznaja, Obradović navodi da će o mogućoj saradnji na sledećim izborima odlučivati Glavni odbor Dveri kada izbori budu raspisani, kao i da do tada ostaje solidarnost sa opozicijom u Narodnoj skupštini.

– Poslaničke grupe Dveri i ĐB imaju odličnu saradnju. Mi smo solidarni u svim zajedničkim aktivnostima opozicije u borbi za fer i poštene izborne uslove i ravnopravni medijski tretman svih izbornih učesnika. Takođe, branimo smisao parlamentarizma u Srbiji, koji je ugrožen od strane vlasti SNS-a, koji na sve načine pokušava da uguši glas opozicije. Među nama postoje i političke razlike jer se ĐB ne izjašnjava o ključnim državnim pitanjima poput EU, NATO, MMF-a ili briselskih sporazuma, a mi smo jasno protiv – rekao nam je Obradović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi ova koalicija odgovarala i jednima i drugima, ali da zbog njihovih glasača ne bi bilo dobro da do nje dođe.

– Kada se radi o matematici prelaska cenzusa, to bi moglo da odgovara i jednima i drugima, ali ipak je ideološka razlika između njih dosta velika. Ja verujem da će ipak Dveri tražiti drugi modalitet kako da prave koaliciju koja bi mogla da pređe cenzus – tvrdi Anđelković.

 

 

 

 

Alo

 

POSTAVI ODGOVOR

*