Ratko Dmitrović: Ring za Ivicu

0

Prva je da se Ružić više plaši grmljavine nego Dačića. Druga kaže da će u SPS, pisao sam o tom pre dve nedelje, brže nego što smo mislili početi novi potresi, dok treća spoznaja i nije nova, ali je sada potpuno razgolićena i glasi: Branko Ružić je duboko nezadovoljan time što je njegova partija u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

Ovo poslednje, istina u glasinama, dolazilo je iz SPS-a u vreme formiranja aktuelne Vlade Srbije, ali smo to tumačili pretpostavkom da je Ružić razočaran spoznajom da mu Dačić ponovo neće dati ministarski kabinet. Kad je SNS u pitanju, šta ili ko smeta Ružiću? Vučić. Ružić to ne krije, ali ne objašnjava zbog čega mu u prethodnoj koaliciji – ako je izazov boriti se protiv najjačeg, a Ružić kaže da jeste – nije smetao Boris Tadić, tih godina najmoćniji čovek u Srbiji.

Biće da je ovde nešto drugo u pitanju. Nema dileme da Ružić o Vučiću misli sve najgore, ali to nije razlog njegove goropadnosti. On je u međuvremenu nahranio svoje ambicije do linije koja znači otvoreni sudar sa Dačićem, a taj sudar najlakše može da se inscenira na jakoj, ključnoj temi. Ideologija je isključena, pošto SPS odavno nema ideologiju, što znači da je gornji sukob moguć samo na personalnom nivou, u ovom slučaju pomeranjem Dačića na deo leda koji je najtanji; ostanak na vlasti. Hoću reći da Ružić svesno gura Dačića u obračun sa Vučićem znajući da bi to rvanje Slobin naslednik glatko izgubio (time i vlast) što bi lako moglo u SPS-u da se predstavi kao nesposobnost lidera, uz mogućnost njegove, Dačićeve smene.

Ružić je, tvrde ljudi iz vrha SPS-a, apsolutno nezadovoljan svojom pozicijom u stranci, misli da je sposobniji od Dačića, računa sa uticajem na terenu, gde Dačića odavno nema, i sve se čini da bi pre nego što smo očekivali, moglo doći do velikog sudara u vrhu SPS-a. Da li će Dačić i dalje uzmicati pred Ružićem, znaće se već sledeće nedelje.

 

 

Večernjenovosti

POSTAVI ODGOVOR

*