РАЗГРАБЉЕНО 20.000 ТЕСТОВА НА ДРОГУ: Новосађани масовно тестирају основце и средњошколце

0

Родитељи новосадских основаца и средњошколаца разграбили су тестове за наркотике који су набављени за све новосадске школе и којима могу да тестирају децу на присуство више врста дрога.

Нови Сад је први град у Србији који је издвојио 10 милиона динара за набавку тестова који су се делили од почетка фебруара. Родитељи су преузели чак 20.000 тестова, што значи да су готово сви седмаци и осмаци као и средњошколци, за које су намењени тестови испитани да ли користе дрогу или су њихови родитељи били заинтересовани да то провере. Да су тестови на дрогу стигли до готово свих ђака којима су намењени, говори и то што је подељено 20.000 тестова, а у новосадским средњим школама има око 11.000 средњошколаца и око 7.500 ученика седмих и осмих разреда.

Наши саговорници из новосадских основних и средњих школа кажу да је одзив родитеља био добар, те да је мало оних који тестове нису узели.

– И одзив и сарадња родитеља су коректни. Било је родитеља који нису узели, али то је њихово право. Проценат оних који су узели на нивоу свих средњих школа је заиста велики – каже Станко Матић, директор Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ и председник актива директора средњих школа.

Председница актива директора основних школа Јасмина Пастоњицки каже да није било проблема око поделе, а да су родитељи били веома заинтересовани за тестове.
– Родитељи су долазили и преузимали свој примерак теста у школи. Готово нико од родитеља ко је дошао да узме тест није од тога одустао, то јест сви родитељи узели су тестове на дрогу – каже она, и додаје да су тестови дељени на родитељским састанцима, али да су родитељи могли да их преузму и индивидуално.

Петар Наранчић, директор ОШ „Светозар Марковић Тоза“, каже да родитељи тестове нису дочекали „на нож“.

– Kод нас је преко 80 одсто родитеља узело тестове. Родитељи су реаговали одговорно и прихватили ову врсту превентиве – каже Наранчић.

Након што су узели тестове, родитељи нису морали да обавесте школу шта се десило, да ли су тестирали децу, нити какав је резултат теста.

Подсетимо, куповину тестова иницирали су сами родитељи, а пројекат је спровело градско Kоординационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама. Они који су желели да тестирају децу то су могли да ураде код куће, а присуство неке од дрога открива се помоћу узорка урина. Тестови откривају присуство марихуане, кокаина, хероина, екстазија и других најчешћих дрога.

Шта кажу психолози: Алат у рукама родитеља

Оливера Kовачевић, школски психолог у Основној школи „Ђорђе Натошевић“, каже да је у школи у којој ради тестове узело више родитеља седмака него осмака.

– Ови тестови су као алат у рукама родитеља. Имају нешто чиме могу да баратају, а да то нису само речи, што је важно у овом узрасту када деца не трпе ауторитет – каже Kовачевић.

Kако додаје, број родитеља који су узели тестове зависио је и од тога како су им одељенске старешине представиле тестирање.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*