Реакције српских политичара на победу Трампа

0

Председник ЈС Драган Марковић, председник Српске народне партије Ненад Поповић, лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић и председник СРС-а Војислав Шешељ сагласни су у оцени да победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД значи позитивну промену политике САД-а према Србији.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић оценио је да је победа републиканског кандидата Доналда Трампа на америчким председничким изборима добра ствар јер је он најавио добру сарадњу са Србијом.

„Велика је разлика у томе што је он победио, а не породица Kлинтон. Они су бомбардовали Србију, а Трамп је обећао добру сарадњу са Србијом. Kлинтоновима никада нећемо заборавити бомбардовање Србије и страдање цивила, због којих им треба судити“, навео је Марковић у писаној изјави.

Марковић је додао да је Трампова победа велика ствар и за Србију и за цео свет.

„Од сада ћу увек да говорим: ‘Kина, Русија и Америка’, јер ћемо убудуће поред те две земље да добро сарађујемо и са Америком. За свет је то важно, јер је Трамп најавио добре односе с Русијом и њеним председником Владимиром Путином, што за свет значи мир и стабилност, а самим тим и за Србију“, рекао је он.

Председник Српске народне партије Ненад Поповић уверен је да ће победа Трампа донети позитивну промену у политици САД према Србији.

„Не толико због промене спољнополитичког курса америчке политике на Балкану, колико због тога што су са поразом Хилари Kлинтон поражени и највећи финансијери њене политике са ових простора, Хашим Тачи и Мило Ђукановић“, навео је Поповић разлоге за своја очекивања.

Позиције Хашима Тачија и Мила Ђукановића, како наводи Поповић, „осведочених непријатеља српских националних интереса, поразом Kлинтонове ће бити значајно ослабљене, а то аутоматски значи да ће српске позиције и српски државни и национални интереси бити заштићенији.“

Одлазак Хилари Kлинтон у „политичку историју“ он види као „почетак краја криминалних режима Мила Ђукановића и Хашима Тачија који су новцем од криминалних радњи, трговином цигаретама, оружјем, дрогом и људским органима, куповали заштиту Kлинтонове“.

Поповић оцењује да је победа Доналда Трампа у САД, Брегзит у Великој Британији, најава референдума у Холандији о изласку из ЕУ, популарност евроскептичног председничког кандидата у Аустрији Норберта Хофера, као и војно и економско буђење Русије, указују да се неповратно мења политичка слика света и да коначно политика истине и правде почиње да остварује победу над политиком уцене и силе.

То је политика мира, стабилности и поштовања међународног права у којој своје место треба да пронађе и Република Србија.

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић оценио је да је победа Доналда Трампа на председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама прилика да се обнови савезништво дуго читав век, „које је режим Слободана Милошевића пореметио и преокренуо у ратно непријатељство“.

„Садашња антиамеричка кампања у јавности Србије одбрана је антидржавне, антинационалне и антизападне политике режима из трагичних деведесетих година прошлог столећа, која је кључни виновник свих удеса Србије, укључујући и НАТО бомбардовање наше државе у пролеће 1999. године и губитак Kосова“, навео је Драшковић у писаној изјави.

И председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ честитао је Доналду Трампу избор за америчког председника и изразио наду да ће његовим избором бити завршена „срамна епизода“ у односима две земље и да ће Србија и САД отпочети блиставо ново поглавље.

„Пријатељство и савезништво САД и Србије трајало је током два светска рата и током Хладног рата, све док ратни злочинац Бил Kлинтон није покренуо нелегалну војну агресију на нашу државу, са циљем да скрене пажњу америчке јавности и медија са његових ванбрачних афера и других скандала. Агресија је резултирала креирањем нелегалне мусиманске нарко-мафије у квази-држави формираној на Kосову, светој српској земљи“, навео је Шешељ у честитки Трампу.

Он му је пренео „неизмерну захвалност“ због тога што је осудио НАТО бомбардовање Србије и подсетио да је због тога, 16. августа за време посете потпредседника САД-а Џозефа Бајдена, СРС организовала скуп под називом „Гласај за Трампа“.

„Новоизабрани господине председниче, све док будете радили за добробит Америке и целог света, у Србији ћете имати савезника у успостављању мира и демократског поретка“, додао је Шешељ.

 

 

Tawug, Beta

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*