Република Српска јединствена по питању одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике

0

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић и представници парламентарних странака у Републици Српској потписали су заједничку изјаву поводом одлуке Уставног суда државне заједнице БиХ о Дану Републике Српске. На састанку је постигнут и јединствен став – одлука Уставног суда државне заједнице БиХ је политички мотивисана и то је више политичка него правна одлука.

„Заједно ћемо одговорити на све такве изазове и то је важан политички капитал. Без обзира да ли је неко у власти или у опозицији, одговор ће бити јединствен“, поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да је Дан Републике Српске историјска чињеница и да то никаква одлука не може променити.
Цвијановићева је рекла да се Уставни суд БиХ у одлуци о 9. јануару позвао на непостојећи члан Устава БиХ.
Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Радован Вишковић, председавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, председници СНСД-а Милорад Додик, СП Петар Ђокић, ПДП-а Бранислав Бореновић, ДНС-а Мрко Павић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и НДП-а Драган Чавић, те потпредседници СДС-а Миладин Станић и Демоса Споменка Стевановић.
Уставни суд БиХ „утврдио“ је у петак 29. марта да одредба Закона о Дану Републике Српске којом се 9. јануар утврђује као Дан Републике „није у складу“ са Уставом БиХ, Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације и др., при чему је наглашено да се овим „не доводи у питање“ постојање самог празника Дан Републике Српске.
Восток

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*