Режисер филма о цару Николају Другом тражи заштиту државе

0

После напада на његов студио, Алексеј Учитељ, режисер контроверзног филма о руском цару Николају Другом, позвао је службу државне безбедности (ФСБ) да реагује и заштити посетиоце биоскопа који ће гледати његово остварење.

Убацивши Молотовљеве коктеле кроз прозоре санктпетербуршког студија, два нападача су у четвртак рано ујутру изазвала пожар у објекту, а полиција је потврдила да трага за двоје људи „који су оштетили фасаду на згради и нестали”, преноси АФП.

У писму које је на „Фејсбуку” објавио његов адвокат, Учитељ је рекао да је напад уследио после вишемесечног узнемиравања због његовог још неприказаног филма „Матилда” о историјски документованој вези Николаја Дрогог са балерином Матилдом Кшесинском. Поједине православне хришћанске групације осудиле су филм, али је министарсво културе овог месеца одобрило његово приказивање.

„Тужан сам и уплашен. Тужан сам што је овај филм, још неприказан и невиђен, већ побудио толико мржње… Плашим се за људе који чекају на овај филм и који ће у октобру поћи у биоскопе”, истакао је режисер.

„Они (нападачи) данас пале филмски студио Лендок, а сутра ће палити биоскопе, у којима могу бити повређени обични људи”, наводи он. Учитељ је навео да се двапут обратио министарству унутрашњих послова због претњи које је добио од неких православних групација, али да „реакције није било”.

Он је замолио шефа ФСБ Александра Бортњикова и министра унутрашњих послова Владимира Колокоцева да „осигурају не само нашу безбедност, него и безбедност биоскопа и гледалаца који чекају на овај филм”.

Филм „Матилда” изазвао је жестоке критике једног броја православних верника и тврдокорних националиста у Русији због тога што га сматрају светогрђем против цара, кога Руска православна црква слави као свеца. Званично, црква се ипак дистанцирала од ове контроверзе, наводи АФП.

 

(Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*