Rusi danonoćno prave S-400, spremaju S-500

0

Moskva – Zbog velikog interesovanja za kupovinu najnovijih ruskih PVO sistema S-400, fabrike koje proizvode delove za mnogo hvaljeni raketni kompleks rade bez prestanka, i subotom i nedeljom. Osim koncerna „Almaz-Antej“, koji je dosada sklapao ruske PVO sisteme, sada se S-400 i drugi slični sklapaju i u novoj fabrici u Nižnjem Novgorodu.

Do početka rada fabrike u Nižnjem Novgorodu sistemi S-300 i S-400 su se pravili uglavnom u tri fabrike. Rakete je proizvodio moskovski „Avangard“, a antene i radarske uređaje „Obuhovski zavod“ iz Sankt Peterburga. Ostalo se montiralo u Nižnjegorodskom zavodu mašinogradnje. Upravo na teritoriji toga zavoda je napravljena nova fabrika na površini od 60 hektara, a u gradnju je uloženo 45 milijardi rubalja.

„U poslednjih 25 godina osnovna opasnost zemljama koje se brane preti iz vazduha. Zbog toga je sve veći interes za PVO sisteme“, objašnjava Ruslan Puhov, direktor moskovskog Centra analize strategije i tehnologije.

Analogne sisteme imaju samo SAD. Za razliku od S-300 kojom se mogao gađati protivnički avion, sa S-400 se može oboriti i balistička raketa. Prve sisteme S-400 kupiće Kinezi i Indusi.

Rusi sada intenzivno rade na S-500 koji će imati ne samo veći domet, već i daleko bolji sistem veze. U naredne dve godine napraviće ga u „Objedinjenoj korporaciji za pravljenje sistema upravljanja i radioelektronske borbe“. Ti novi uređaji će zaštiti S-500 od prisluškivanja. Proizvođači tvrde da takav sistem veze neće imati niko na svetu.

Realno je da S-500 stignu na armijske poligone 2017. Imaće domet 600 kilometara i, što je posebno važno, osim aviona i helikoptera, moći će da presretnu balističke i krstareće rakete. Sadašnji sistem S-400 „Trijumf“ ima radijus od 400 kilometara. Rusi će sa S-500 moći da otkriju i istovremeno gađaju deset balističkih raketa koje lete brzinom do sedam kilometara u sekundi, i da presretnu bojeve blokove nadzvučnih raketa.

Kinezima stiže do 2018. godine

Generalni direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov izjavio je da će Kinezi prve S-400 dobiti od Rusa tek 2018, jer će fabrike prvo snabdevati domaću armiju. Za ruske PVO sisteme „Buk-M2E“ kao i „Antej 2500“ i najnoviji S-400, su zainteresovani Kina, Egipat i Alžir. Ruska vojna industrija ima ugovore za prodaju oružja strancima vredne 48 milijardi dolara. U poslednjih 15 godina Rusija je izvezla oružja u 116 zemalja, u ukupnoj vrednosti od 115 milijardi dolara.

Branko Vlahović / Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*