Руси и НАТО очи у очи на српској граници

0

Руски пилоти и НАТО деминери и сутра и прекосутра биће на свега 400 километара удаљености – на војним вежбама које се одржавају у Србији и Црној Гори.

То је, наиме, раздаљина између полигона Пасуљанске ливаде код Јагодине, где ће бити најпре одржана увежбавања српске, руске и белоруске војске, и црногорске општине Даниловград, где се одржава део вежби припадника војски држава НАТО и партнерских земаља. Да ли је ово још једна геополитичка игра у коју је Балкан увучен и које могу бити њене последице?

donktkqturbxy9my2zhzjc3nme2mzyyyziwnzlmnmy4zmuzodmyywyyyi5qcgvnkpuczqmuamldlqlnadyawsm

– НАТО и Русија имају на другим местима снаге које се налазе и на мањој удаљености, као на пример у прибалтичком појасу. Уосталом, обе вежбе су заказане одавно, ова у Црној Гори пре две године. Не би требало придавати великог значаја овој коинциденцији – тврди Зоран Драгишић са Факултета безбедности

Маја Бјелош, истраживачица у Београдском центру за безбедносну политику, сматра да НАТО вежба у Црној Гори, између осталог, треба и да пошаље јасну поруку српском политичком руководству.

– У овим стварима нема случајности. Политика несврстаности којој тежимо врло је тешка на дужи рок, а тренутно стање у међународним односима је такво да морате да се определите. Ове године то представља поготово велики проблем. Ипак, грађани нису упућени у то да је Србија у претходном периоду имала само три заједничке војне вежбе са Русијом и ово је четврта, док је са државама чланицама НАТО одржала чак 36! То много говори о спољнополитичкој оријентацији Србије, мада се чини да премијер Вучић и председник Николић имају различито мишљење о том курсу. То да ли ће се на Балкану повлачити ове линије раздвајања између НАТО и Русије зависиће пре свега од даље спољне политике – каже Бјелош.

Мултинационална вежба „Словенско братство 2016“ реализоваће се од 3. до 9. новембра 2016. године на аеродромима и полигонима Војске Србије, а циљ вежбе је унапређење оперативних способности за решавање тактичких и ватрених задатака за извођење противтерористичке операције.

Током вежбе, у којој учествује 212 руских, 56 белоруских и 450 српских војника, биће приказан низ акција, међу којима су падобрански и хеликоптерски десант, напад на терористичку базу, употреба беспилотних летелица (дронова), ваздухопловна ватрена подршка напада… Увежбавања у Србији почињу сутра, а вежбе ће трајати од 7. до 9. новембра.

Вежбе Војске Црне Горе и НАТО чланица и њихових партнера биће усмерене на „управљања последицама ванредних ситуација“ и у њима учествују техничари без оружја. Вежба „Црна Гора 2016“ отпочела је у понедељак и трајаће до петка, а у њој учествује око 570 војника из 26 држава НАТО и партнерских земаља. Ово је, иначе, прва оваква вежба у Црној Гори.

Дачић: Нећемо ваљда да питамо потрчка за вежбу

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да одржавање војне вежбе “Словенско братство 2016” са Русијом и Белорусијом не представља проблем, јер је Србија независна, војно неутрална земља која самовољно и самосвесно одлучује с ким ће имати војне вежбе.

– Нећемо ваљда да питамо било ког чиновника или потрчка да нам да одобрење за неку војну вежбу, па каква је то земља онда – упитао је Дачић на конференцији за штампу у Министарству спољних послова.

Дачић је навео да Србија и Русија имају само две војне вежбе, док се са НАТО и земљама чланицама одржава више од 20 вежби.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*