Руси затварају Фејсбук!

0

Градски суд у Санкт Петербургу примио је захтев за забрану друштвене мреже „Фејсбук“ у Русији, рекла је портпарол суда Дарја Лебедева.

„У року од пет дана, у складу са законом, захтев ће бити размотрен и биће одговорено да ли се он прихвата или не“, каже Лебедева.

Текст захтева је на свом профилу на друштвеној мрежи „ВKонтакте“ објавио његов аутор, активиста Тимур Булатов, јавља „Спутњик“.

Булатов захтева „брзу забрану деловања `Фејсбука` или приморавање руководства компаније да послује у складу са руским законима“.

Аутор наводи низ разлога због којих треба забранити деловање ове друштвене мреже, а међу њима су и нарушавање закона о заштити личних података, као и ширење „неморалних и антипородичних идеологија“.

„Друштвена мрежа `Фејсбук` је јасна претња националној безбедности, и по руским законима би требало да буде блокирана за све кориснике у Русији“, рекао је Булатов.

Првог септембра 2015. на снагу је ступио амандман на Закон о заштити података о личности, који обавезује чување личних података Руса у земљи.

Kасније је шеф Роскомнадзора Александр Жаров рекао да агенција није добила директно одбијање „Фејсбука“ да поштује нове одредбе закона.

Оно што Руси очекују од свих глобалних друштвених мрежа је да користе сервере који се физички налазе у Русији.

Из овог разлога, пре десетак дана забрањена је мрежа „Линкдин“.

 

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*