Русија формирала дивизију тешких бомбардера на Далеком истоку

Руски лист ‘’Известија’’ пренео је јуче информацију да је на Далеком истоку Русије формирана нова Тешка бомбардерска ваздухопловна дивизија.

1

Руски лист ‘’Известија’’ пренео је јуче информацију да је на Далеком истоку Русије формирана нова Тешка бомбардерска ваздухопловна дивизија.

Основни задатак ове јединице у коју су ушли стратегијски ракетоносци Ту-95МС и средњи далекометни бомбардери Ту-22М3, биће патролирање изнад Тихог океана у реону Јапана, Хавајских острва и острва Гуам.

Ту-95МС
Ту-95МС

По мишљењу многих стручњака, овај потез требао би да покаже САД и земљама региона какве су намере Русије у овом делу света. Неименовани извор из војске, који је упознат са ситуацијом, рекао је за ‘’Известија’’ да је формирање дивизије завршено и да се она састоји од неколико ескадрила бомбардера који су стационирани у Источном и Централном војном округу.

Ту-22М3
Ту-22М3

Као основу за формирање нове дивизије искоришћена је 6953. гардијска Севастопољско-Берлинска авијацијска база Црвене заставе, а у њене ескадриле ушло је неколико десетина авиона који су размештени у базе Белаја (Иркутска област) и Украјинка (Амурска област).army400Далекоисточна бомбардерска дивизија биће друга оваква јединица у саставу руских Ваздушно-космичких снага (ВКС). Прошле године формирана је 22. дивизија тешких бомбардера са стратегијским ракетоносцима Ту-160, Ту-95МС и бомбардерима Ту-22М3 из база Оленогорск, Рјазањ, Енгелс и Шајковка.

До 2008. године на Далеком истоку налазила се 182. дивизија тешких бомбардера у чијем саставу су се налазила два пука ракетоносаца Ту-95МС и два пука са бомбардерима Ту-22М3. Тадашњи министар одбране Анатолиј Сердјуков је у спровођењу реорганизације ваздухопловних снага, ову дивизију поделио на две авио-базе која је временом обједињена у једну, 6953. авијацијску базу. У њен састав тада су ушли и бомбардери Ту-22М3 из јединица Морнаричке авијације Тихоокеанске флоте.jjaajaУ совјетско доба главни задаци далекоисточних бомбардерских јединица било је наношење удара по америчким базама у Јапану, Хавајским острвима као и на острву Гуам која је била главна база америчке стратегијске авијације у Тихом океану. Патролирање руских бомбардера у овим регионима, који су имали за циљ праћење активности потенцијалног непријатеља, било је обустављено током 90.тих и почетком 2000.тих.xwx8mijpukcМеђутим у последњих неколико година руски бомбардери су се поново појавили изнад Тихог океана, редовно летећи у патролама у троуглу Јапан-Гуам-Хаваји. Почевши од 2014. ракетоносци Ту-95МС су се више пута појављивали у реону јапанских острва а њихово пресретање и праћење вршили су ловачки авиони Ваздухопловних снага Јапана и САД. Новембра 2015. посаде Ту-95МС су се више пута приближавали острву Гуам не нарушавајући ваздушни простор САД.

Војни експерти сматрају да је ово логичан потез с обзиром на потребе Русије да заштити своје границе и интересе у овом делу света. Све је то наравно повезано и са показивањем озбиљности у остваривања војног утицаја због настојања да се појача економско присуство у Азији чији потенцијал још увек није потпуно искоришћен.

Т6/Патриот

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*