Русија лансирала сателит за чишћење свемирског отпада

0

Нови сателит који је развила група студената са Машинског факултета Московског државног универзитета, опремљен је металним рефлекторима и моћи ће да уклања свемирски отпад који кружи око Земље.

За радио Спутњик говорио је руководилац развоја високих технологија, Никита Јершов.

Сонда је део флотиле састављена од 73 вештачка орбитална тела на ракети Сојуз која је лансирана прошлог петка.

На питање о функцијама новог сателита, названог „Мајак“ (светионик), о надама и очекивањима везаним за његово лансирање и развој, Никита Јершов је рекао да постоје научни и практични циљеви.

„Сателит ће тестирати технике за кочење у ваздуху које би се могле користити приликом уклањања свемирског отпада из орбите наше планете“, објашњава Јершов.

Очекује се да свемирска сонда буде један од најсјајнијих предмета на небу. Лоша страна овога могла би да буде такозвано „светлосно загађење“ неба.

Јершов је ублажио ове страхове, рекавши да „Мајак“ свакако неће бити сјајан као Сунце или Месец, више као звезде, вештачки сателити или други вештачки објекти који круже око наше планете.

Говорећи о будућим пројектима које имају на уму, Никита Јершов је истакао да они, осим тестова за кочење у ваздуху које ће изводити у орбити, тренутно размишљају о другим корисним стварима које би „Мајак“ могао да учини у будућности.

„Наравно, успут ћемо радити неке веће, узбудљивије и важније ствари“, додао је Јершов.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*