Русија произвела пројектил који се може користити и као ракета и као авио-бомба

0

РУСИЈА је произвела високопрецизни пројектил за своју ратну авијацију који се може користити и као крстарећа ракета и као обична авионска бомба.

Ово је потврдио и њен произвођач – Корпорација за тактичко ракетно наоружање.

Бомба-ракета је добила ознаку – 9-А-7759, а управо су у току њена завршна тестирања. Протичу у различитим климатским условима (јаке падавине, јак ветар, прашина, песак…).

Носе их засад фронтовски бомбардери Су-34.

Досад је обављено осам лансирања 9-А-7759 као ракете и три „избацивања“ као авио-бомбе.

Навођење на циљ се обезбеђује помоћу сигнала који 9-А-7759 добија преко руског навигационог сателитског система ГЛОНАСС.

Члан експертског савета Колегијума Војно-индустријске комисије РФ Виктор Мураховскиј је открио да се ова бомба-ракета „дуго чекала“ иако је произведена у „кратком року“.

„Добили смо – наглашава Мураховскиј универзални војни инструмент који ће уништавати појединачне циљеве не улазећи у зону дејства ПВО противника. Прецизност погађања притом уопште неће зависити умешности пилота авиона јер је обезбеђује сателитска навигација.“

Према његовим речима, бомбу-ракету моћи ће да носе фактички сви типови борбених авиона РФ Су-27Су-30Су-35Су-34Су-24, палубни ловац Су-33 и Миг-29.

Овај пројектил-трансформерс биће представљен на војној изложби „Армија-2018“.

По функцији сличну ракету имају Американци.

Кина и Јужна Кореја раде на својим верзијама ове врсте пројектила.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*