RUSKA ELITNA JEDINICA U SPECIJALNOJ OPERACIJI: 5. korpus izveo akciju protiv terorista Islamske države u Siriji (FOTO)

0

Elitna jedinica Sirijsko-arapske armije, nazvan 5. korpus, izvela je specijalnu operaciju na području visokog rizika pod kontrolom ćelija Islamske države kod al-Safe.

Jedinica, koja se od ostatka SAA razlikuje po tome što je u potpunosti finansirana, opremana i obučavana od strane Rusije i ima ruske instruktore, uspela je da probije odbranu ID i došla u područje Havi Avad, gde su napravili potragu za oko 30 talaca u civilu.

Jedinica nema mnogo članova i mahom se sastoji od bivših pripadnika Slobodne sirijske armije koji su prihvatili sporazum o pomirenju sa sirijskom vladom

Ipak, nakon što je jedinica ušla na branjenu teritoriju, nisu uspeli da pronađu taoce i morali su da se povuku nazad.

Prema neimenovanom izvoru iz sirije, vojni savetnici Rusije i vazduhoplovstvo RF pomogli su 5. korpusu u specijalnoj operaciji.

U toku prethodne tri nedelje, vlada Damaska pregovarala je sa ID o oslobađanju talaca. Pregovori nisu uspeli jer je teroristička grupa iznela nerealne zahteve.

Sada deluje kao da je vlada Damaska donela odluku da taoce oslobodi silom. U narednim časovima verovatno će biti još sličnih operacija SAA i njenih saveznika na području al-Safe.

pravda

POSTAVI ODGOVOR

*