Руски Калашњиков од сада већински у приватним рукама; Медведев: Руска економија углавном приватизована

0

Руска државна компанија Ростек продала је још 26 одсто акција у концерну Калашњиков компанији Транскомплектхолдинг и њеном генералном директору Алексеју Криворучки, који је већ акционар у произвођачу оружја

Руска државна компанија Ростек продала је још 26 одсто акција у концерну Калашњиков компанији Транскомплектхолдинг и њеном генералном директору Алексеју Криворучки, који је већ акционар у произвођачу оружја, изјавио је портпарол Ростека.

„Потврђујемо да је договор о продаји 26 одсто минус једна акција окончан“, изјавио је портпарол, и додао да је вредност трансакције 1,5 милијарди рубаља (26,3 милиона долара), преноси руска агенција Тасс.

Тиме је удео Ростека смањен са 51 одсто на блокирајући удео од 25 процената плус једна акција.

Крајем прошле године, руска влада је дала дозволу Ростеку да удео у Калашњикову прода трећим странама, што значи да удео приватног капитала у концерну може бити повећан на 75 одсто минус једна акција, док ће државна компанија задржати блокирајући удео од 25 процената плус једна акција.

МЕДВЕДЕВ: РУСКА ЕКОНОМИЈА У ВЕЛИКОЈ МЕРИ ПРИВАТИЗОВАНА

Руска економија је у великој мери приватизована, и није остало пуно актива за продају, изјавио је данас руски премијер Дмитриј Медведев.

„Није нам остало пуно за приватизацију, јер смо у великој мери приватизовали економију, али имамо приватизационе планове и за ову годину“, изјавио је Медведев на пленарној седници Руског инвестиционог форума у Сочију, а преноси руска агенција Тасс.

Према његовим речима, макроекономска ситуација у Русији је стабилна, БДП је почео да расте, а овогодишњи буџет ће можда бити у суфициту.

„Обезбедили смо макроекономску стабилност. Чак и под санкцијама, наша економија је постала мање зависна од спољних шокова и цена сировина“, изјавио је Медведев.

Указао је на рекордно ниску инфлацију од 2,5 одсто у 2017. години, стабилност финансијског система и курса рубље.

Додао је и да држава зна где треба да концентрише своје напоре.

„Пре свега да створи стабилне и предвидиве прописе у пословној сфери, повећа инвестиције и додатно побољша пословну климу“, поручио је Медведев.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*