Руски удар на долар

0

Москва би да одустане од америчке валуте.
АКО Русија не одустане од употребе долара као валуте плаћања, стално ћемо бити Американцима „на удици“, изјавио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков. Елиминисање долара би била једна од контрамера на санкције САД према Москви.

У Кремљу одавно размишљају како да се ослободе зависности од долара. И док Вашингтон није увео санкције Русији, у Москви су говорили да би било добро да се са великим партнерима, као што је Кина и остале земље чланице БРИКС-а, пређе на плаћање и трговински обрачун у њиховим валутама уместо да буде у доларима. Али то није нимало лако и због тога ни с једном земљом до сада нису напустили трговинске обрачуне у доларима или еврима.

Осим тога, Руси и даље пуне више од половине буџета продајом нафте и гаса, а долар је основно средство плаћања у том бизнису. Али у неким областима ће ипак доћи до осамостаљивања од америчког система плаћања. Наиме, Руси који добијају плате и пензије из државног буџета ускоро ће уместо „визе“ и „мастеркарда“ почети да користе руски платни систем „мир“. План је да картице „мир“ добију сви грађани Русије који имају рачуне. Кренуће се са чиновницима, а остали запослени моћи ће да добију картице „мир“ од првог јула 2018. године.

ХАРТИЈЕ ОД ВРЕДНОСТИ

ТРЕБА знати да је Русија уложила у америчке хартије од вредности 108,7 милијарди долара. Наравно да Москва може да смањи те своје улоге, али би се онда одрекла и зараде коју има. Зна се да за тај уложени новац Русија добија боље камате него у било којој западној банци.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*