Шабић: МУП недозвољено доставља личне податке грађана органима власти

0

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упозорио је данас Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије да недозвољено доставља личне податке грађана другим органима власти и наложио да га МУП у року од 15 дана обавести о предузетим мерама за отклањање неправилности.

Kако је саопштено, повереник је утврдио да МУП у збирци података „Дневни догађаји“ обрађује податке о пријављеним кривичним делима и прекршајима, да на основу те збирке сачињава дневни билтен догађаја, који се достављају ширем кругу, а не само овлашћенима у МУП-у.

Лични подаци се тако достављају председнику Србије Томиславу Николићу, председнику Владе Србије Александру Вучићу, председници Скупштине Србије Маји Гојковић, првом потпредседнику владе Ивици Дачићу, Врховном касационом суду Србије, Одбору за одбрану и безбедност, републичком јавном тужиоцу, специјалном тужиоцу, Безбедносно-информативној агенцији (БИА).

На нивоу полицијских управа, ови подаци достављају се селективно председницима судова, тужиоцима, начелницима округа, градоначелницима, председницима општина, председницима градских и општинских скупштина, начелницима центара БИА и другима.

– Ако је сврха информисања одређеног круга органа или особа о одређеним догађајима, она се може остварити и без конкретних података о личности. Дистрибуција тих података без ваљаног правног основа без сумње представља незакониту обраду података у смислу Закона о заштити података о личности – оценио је Шабић.

Он је додао и да достављање личних података на адресе широког круга ненадлежних органа, а посебно носилаца политичких функција, објективно подразумева и повећава ризик њихове злоупотребе.

Шабић је казао и да је о упозорењу упућеном МУП-у раније данас разговарао телефоном и са ресорним министром Небојшом Стефановиће, а да ће сутра о томе и непосредно разговарати, као и да очекује да ће МУП поступити у складу с тим упозорењем.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*