Sanda Rašković Ivić: „NEZAVISNO“ sudstvo Nikole Selakovića

Sanda Rašković Ivić: „NEZAVISNO“ sudstvo Nikole Selakovića

0

Od juče, građani Srbije će lakše slušati krčanje stomaka, jer su poglavlja ipak otvorena. Oni bogatiji, su sinoć u to ime otvorili poslednju konzervu sardine, da malo poprave krvnu sliku od boljeg života, koji živimo pod Vučićevim reformama svakodnevno. Teško je i saslušati praznog stomaka izjavu, ministra pravde u tehničkom mandatu, gospodina Selakovića, koji kaže da će „sudstvo biti nezavisnije“.

Šta Vas je sprečavalo do sada gospodine Selakoviću da reformišete sudstvo? Na vlasti ste od 2012 godine. Apsolutnu vlast imate od 2014 godine. Zašto čekate Evropsku uniju, da nam sudstvo bude nezavisnije?

Ako u Ustavu Republike Srbije piše da su sudovi nezavisni, šta znači to Vaše stepenovanje, nezavistan, nezavisniji, najnezavisniji?

Da li kada kažete nezavisnije sudstvo, mislite na ono u kome bi uticaj Vaše vlasti bio manje transparentan? Pošto je sada frapantan.

Da li mislite kada govorite o nezavisnijem sudstvu, slučaj sudije Vladimira Vučinića, danas advokata, koji je bio  pozvan na noćni raport sa Aleksandrom Stepanovićem, predsednikom Višeg suda u Beogradu.

Da li povodom nezavinosti sudstva, mislite na izjavu Aleksandra Vulina, da tužilaštvo reaguje na jučerašnji protest? Očekujući kelnersku uslugu tužilaštva.

Da li će otvaranje poglavlja ubrzati rešavanje slučaja Savamala?

Da li Vaša priča o nezavisnijem sudstvu, važi i za teritoriju Kosova i Metohije pošto ste rasformirali sudove na severu Kosova i Metohije?

Da li Vaša priča o nezavisnosti sudstva, znači da se presude diktiraju telefonom?

Da li Vaša priča o nezavisnosti sudstva znači da i dalje živimo u državi vlastodržačke milosti, a ne vladavine prava?

Da li to znači da će i dalje deca bogatih, moći nekažnjeno da gaze i ubijaju decu siromašnih po Srbiji?

Da li otvaranje 23. poglavlja znači otvaranje Gvantanama u Srbiji?

Gospodine Selakoviću, i sa poglavljem i bez poglavlja, podrazumeva se da sudstvo treba da bude nezavisno, a Vi ste upravo priznali da u Srbiji to nije slučaj.

Da li je za Vas ostavka moralni čin?

Izvor: dss.rs

POSTAVI ODGOVOR

*