ШАНСА ЗА ПОСАО: Они траже раднике из Србије

0

Број Срба који одлазе на рад у Словачку је у порасту од 2015. године, а у јулу је регистровано 9.363 српска радника.

То, иако је мали број, представља повец́ање од 61 одсто од јануара, пише британски недељник „Економист“ у најновијем штампаном издању.

– Тај број ц́е само расти. Малој Словачкој, са популацијом од тек пет милиона људи, недостаје најмање 80.000 радника – оценио је председник Словачко-српске привредне коморе Мирослав Kралик.

Други људи, међутим, тврде да је тај број много вец́и, пошто су словачке фабрике у очајничкој потрази за радном снагом, због чега се све више окрец́у Србији, пише Спутњик.

Будуц́и да је Словачка пуноправна чланица Европске уније, Словаци могу лако да оду у Немачку или Аустрију и да раде тамо за много вец́у плату од оне коју могу да зараде код куц́е.

Међутим, Србија није чланица ЕУ и њени радници нису у таквој ситуацији, због чега многи Срби раде у Словачкој на основу тромесечних дозвола које уговарају различите агенције.

Словачка и Србија би овог месеца требало да потпишу уговор који ц́е олакшати рад Срба у Словачкој, а две земље такође истичу да ц́е „стати на крај“ агенцијама које нелегално шаљу раднике или не плац́ају социјалне доприносе и здравствено осигурање.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*