Саша Јанковић: Војводина мора имати сваку врсту аутономије

1

Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Саша Јанковић изјавио је вечерас у Новом Саду да Војводина мора имати аутономију и на политичком, и на административном, и на фискалном плану.“Војводина мора да има аутономију и на политичком, и на административном, и на фискалном и на сваком другом плану. Што је јача Војводина, јача је Србија. Што је јача Србија, јача је Војводина“, рекао је Јанковић на трибини „Аутономија одлучивања“ коју је Покрет центра организовао у хотелу „Фонтана“ у Новом Саду.

Он је оценио да је успостављање грађанског друштва једини излаз за Србију, која је политички, економски, културно и друштвено „потпуно дезоријентисана“.

Према његовим речима, у Србији је на делу централизација због етатистичког и застарелог схватања државе и због потребе једног човека или једне странке да управљају свим ресурсима, пре свега из коруптивних и криминалних побуда.

„Нема децентрализације, регионализације, аутономије… без изласка из тог застарелог схватања државе, без изласка из клеронационалистичког, криминалног миљеа“, казао је Јанковић.

Оценио је да постоји „озбиљан страх режима“ да се у Србији не догоде масовни протести против корупције који се сада догађају у Румунији и додао да је то разлог због којег режимски медији у Србији „игноришу збивања у суседној Румунији“.

„Ова власт није постала моћна зато што је нешто направила, већ зато што је уништила и облатила алтернативу“, навео је Јанковић.

Он је поновио да је залагање председника Србије Александра Вучића за „разграничење“ са Албанцима „страшно опасан концепт“.

„Милошевић и Туђман су били много озбиљнији политичари и водили су много озбиљније државе па смо видели шта је произвело њихово цртање етничких граница“, оценио је Јанковић, алудирајући на ратове из деведесетих година на простору некадашње Југославије.

Републички посланик Покрета центра Владимир Ђурић подсетио је да Скупштина Србије, иако ју је потврдила, не поштује Европску повељу о локалној самоуправи, по којој региони и локалне самоуправе треба да добију широк степен аутономије, како би на себе преузели одговорност за развој друштва и пружање услуга грађанима.

„Ако на нивоу локалних самоуправа нема новца, онда не може бити ни аутономије у одлучивању“, рекао је Ђурић.

Једна од оснивачица Покрета центра Татјана Мацура оптужила је власт у Србији да манипулише бројем незапослених, тако што саопштава да се број незапослених смањио, а у ствари се ради о масовном одласку људи из Србије, што за собом повлачи и брисање из евиденције незапослених.

Она је оценила да је интерес ове власти да се људима „згади политика и политичари“, како се политиком нико не би бавио и како би „исти људи могли да владају у недоглед“.

Дејан Булатовић, председник Зелене еколошке партије – Зелени, рекао је да је Војводина данас „осакаћена“ а некада је била најбогатија регија и додао да ће се борити да се Војводини врати њена политичка и економска моћ.

„Вучић гази по нама а ми ћутимо. Наш циљ није нови 5. октобар, наш циљ је 6. октобар и захтеваћемо кривичну одговорност и лустрацију“, поручио је Булатовић.

На скупу су говорили и Јасминко Хаџисалиховић из Kоалиције Толеранција и Драгољуб Јовичић из Покрета центра, а присуствовали су јој и покрајински посланици Покрета центра.

На трибини је речено да ће Покрет Центра заједно са Покретом слободних грађана, Зеленом еколошком партијом – Зелени и Kоалицијом Толеранција, у наредном периоду сарађивати на програмском усаглашавању и плановима за активан теренски политички рад.

„Желимо да покажемо да у српској политици постоје људи који говоре оно што мисле и спремни су да раде оно за шта су добили поверење грађана“, поручили су учесници трибине.

Бета

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*