Савет Европе натерао Србију да коначно реши случај несталих беба!

0
BEOGRAD 02.10.2013. Bebe, novorodjene bebe, Porodiliste Visegradska, Ginekolosko akuserska klinika GAK Visegradska RAS foto Zoran Ilic

Закон о несталим бебама, на којем инсистира Савет Европе, требало би да буде усвојен почетком октобра, на наредном редовном заседању Скупштине Србије, сазнаје „Блиц“.

Kако наводи наш извор из Министарства правде, закон је спреман, добро је оцењен у Савету Европе и требало би већ 1. октобра да уђе у скупштинску процедуру.

– Процедура је таква да прво треба да прође Владу, која га затим упућује у Скупштину. Да није било избора, био би усвојен у марту – наводи саговорник „Блица“.

Опомена из Савета Европе

На закону о бебама за које се сумња да су нестале у породилиштима у Србији ради се већ годинама, а убрзан рад на његовом доношењу почео је након пресуде Европског суда за људска права у случају „Зорице Јовановић против Србије“. Тај суд је у марту 2013. године пресудио да Србија мора да исплати Јовановићевој 10.000 евра одштете и да јој обезбеди информације о судбини њеног новорођенчета које је нестало из породилишта у Ћуприји пре више од 30 година.

Од тада Kомитет министара Савета Европе инсистира на доношењу закона који ће омогућити решавање више стотина случајева несталих беба на територији Србије. Опомена је стигла и пре два дана, када је Србија поново позвана да без одлагања усвоји закон који ће регулисати то питање, а самим тим и пресуду Европског суда за људска права.

„Снажно позивамо власти у Србији да појачају напоре како би се што хитније усвојио предложени нацрт закона“, пише у одлуци Савета Европе.

Одштета од 10.000 евра

Уколико буде усвојен, закон о несталим бебама ће се примењивати на случајеве новорођене деце за које постоји сумња да су нестала у породилиштима у Србији од 1. јануара 1970. године, а за које је наступила застарелост кривичног гоњења.

Предвиђа се и формирање специјализоване јединице у оквиру МУП-а, која ће спроводити истражне радње. У Нацрту се наводи и да ће суд одредити правичну накнаду предлагачу за нематеријалну штету због повреде права на породични живот или због тога што није могуће утврдити положај несталог детета, ако је ако је то затражено. Та надокнада не може да буде већа од 10.000 евра.

Поступак је хитан, а суд је дужан да поступак води без одлагања, док ће јавност била искључена из поступка. Предлог за покретање истраге могу да поднесу чланови породице који су се обраћали државним органима у вези са положајем детета за које сумњају да је нестало из породилишта у Србији од 1. јануара 1970. до 9. септембра 2013.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*