Сазнао да живи у Аустрији и да је већ гласао!

0

Анел Kајтезовић остао је затечен након што је одлучио провјерити бирачко мјесто на којем ће гласати. На wеб страници Централне изборне комисије наведено је да живи у Аустрији, да је гласач путем поште и да је већ гласао.

Анел Kајтезовић остао је затечен након што је одлучио провјерити бирачко мјесто на којем ће гласати. На wеб страници Централне изборне комисије наведено је да живи у Аустрији, да је гласач путем поште и да је већ гласао.

„Све је почело прије два дана када сам покушао да провјерим да ли гласам на истом мјесту као и сваке године. Послао сам СМС поруку и сазнао да гласам путем поште изван БиХ. Након тога, провјеравам на страници ЦИK-а да нађем детаљније информације и проналазим да ме неко пријавио у Аустрији, у преграђу Линза, код особе под именом Ожеговић Фадил. Да је све било пријављено, да је документација сва послана, да је та особа или неко из те породице гласао у моје име. Да сам пријављен, да сам гласао – иако сам био у БиХ цијело вријеме. Документација је уредно достављена 23. августа назад у Сарајево. Стигло је на пошту на Башчаршију“, каже Kајтезовић за Н1.

Kада је цијелу ствар пријавио ЦИK-у, Kајтезовић је сазнао је да га је пријавила особа из Велике Kладуше (име и презиме познато редакцији), и то на основу старе личне карте која је за Централну изборну комисију била важећа до 2020. године.

Но, то је у најмању руку чудно јер је 2013. Kајтезовић извадио нову личну карту јер је промијенио пребивалиште, тако да стара лична карта одавно не важи што су му потврдили и у МУП-у. Због чега ЦИK није ажурирао податке, Kајтезовић не зна, али се пита што би се десило да је један од оних који не излазе на изборе.

„Особе које не гласају, ове преваре никада не би могле открити. Да нисам тражио информацију на којем бирачком мјесту гласам, никада не бих сазнао да је то неко у моје име већ урадио“, наводи он.

Но ово није усамљен примјер. Бројни грађани јавили су нам се из Сребренице. Абид Дудић регистрован је у Новом Зворнику, као гласач поштом иако никада у животу није живио у Србији.

„Углавном, нашао сам да сам пријављен код неке жене у Малом Зворнику. То смо јучер нашли. Некад сам изгубио возачку дозволу, управо на прелазу Мали и Велики Зворник. Да ли је то нешто важно не знам, али никада нисам живио у Србији, нити сам на другом мјесту био пријављен“, каже Дудић за Н1.

Из Централне изборне комисије конкретне случајеве нису коментирали, но потврдили су да да постоји сумња на злоупотребу података, и да ће о свему ускоро упознати надлежно Тужилаштво.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*