СББ купио ИКОМ: Интернет и ТВ од сада скоро дупло скупљи!

Према информацији објављеној на интернет страници листа "Блиц", компанија "СББ" је купила београдски "Иком"

1

Како „Блиц“ сазнаје, „Српске кабловске мреже“ (СББ) су купиле београдску компанију „Интерактивне кабловске обједињене мреже“ (ИКОМ)

Ову куповину треба још да одобри Комисија за заштиту конкуренције. Ако куповина буде одобрена, СББ ће учврстити своју позицију на тржишту као један од највећих кабловских оператера у југоисточној Европи.bg-konkurencija-pkg-1645-mdk-20160602-165700549-mxf-still002Захтев за процену евентуалног монопола и злоупотребе доминантног положаја на тржишту, поменутој комисији је упућен 13. септембра. Тек када Комисија утврди да монопол не постоји, овај купопродајни уговор ће постати правоснажан.

Извор „Блица“ из СББ тврди да је ова куповина дуго припремана и да представља део дугорочне стратегије америчког инвестиционог фонда ККР, који је 2013. купио ову компанију.

– ККР (америчка компанија-власник СББ-а) жели да од Београда направи телекомуникациони и дигитални центар у југоисточној Европи. Да би то остварили настоје да купе све компаније у овој области које могу. ИКОМ поред основног и дигиталног пакета кабловске телевизије има и кабловски интернет, али и фиксну телефонију и зато је била интересантна за менаџмент и власника ККР Дејвида Петреуса, иначе некадашњег генерала са 4 звездице и бившег директора ЦИА. Дуго се преговарало, јер је руководство ИКОМ-а имало високе захтеве. Нађен је компромис, међутим, цена је за сада тајна – каже саговорник „Блица“.david_h-_petraeus_2008_2Оно што остаје нејасно у читавој овој причи је да ли ће цене услуга бити повећане за кориснике ИКОМ-а?

Наиме, ИКОМ као један од водећих кабловских оператера у Србији, који је на тржишту присутан више од 10 година, поред основног и дигиталног ТВ пакета кабловске телевизије својим корисницима нуди кабловски интернет и фиксну телефонију и то за осетно нижу цену за понуђене пакете, у односу на СББ.

Без обзира на чињеницу да је СББ водећи оператор дигиталне и аналогне кабловске телевизије, широкопојасног интернета и фиксне телефоније у Србији и као такав је продат Американцима, ИКОМ је до сада „своје место под Сунцем“ тражио са конкурентском ценом у односу на друге операторе телевизије, интернета и телефоније. Мрежу покривености компаније „ИКОМ“ чине мањи делови града Београда и Земуна, рубни делови (Гроцка, Врчин, Винча, Барајево, Сопот), као и Мајданпек и Књажевац.

Очигледан пример је један од најпопуларнијих пакета у ИКОМ-у, у којем за 2975 динара (за кориснике који су пре неколико месеци урадили анекс уговора, услуга кошта око 2600 динара), корисник добија пријемник за дигиталну и ХД телевизију са око 200 телевизијских  канала уз гратис ХБО пакет, аналогни сигнал за „класичну“ кабловску од 70 канала, широкопојасни интернет од 75 Мб/с и фиксни телефон са 100 бесплатних минута у домаћем и саобраћају тзв. Зоне 1, у којој су земље са најчешћим саобраћајем за наше кориснике.ikomПандан овој услузи код СББ-а кошта 4189 динара уз спорији интернет (70 МБ/с), мање канала (160) и истина 15 пута више телефонског саобраћаја. (не рачунајући дисконт од 6 месеци за нове кориснике, који је ионако уобичајен код свих оператера прилико склапања новог уговора)sbbУ Премијум разреду, најјачи ИКОМ-ов пакет са комплетном понудом преко 200 канала (уз пакете ХБО, 18+, Синемакс, спортске, доста тога у ХД-у) и интернет од 200 Мб/с кошта 4675 динара, док код СББ-а, слична опција телевизије што се тиче, али уз дупло мањи интернет (100 Мб/с), кошта 5589 динара.kjkjОсновни пакет интернета, дигиталне телевизије и телефоније, у ИКОМ-у је такође јефтинији за више од 700 динара.govna1

Истине ради, треба рећи да је услуга СББ-а „разуђенија“ и комплетнија због могућности интеграције мобилних апарата корисника у бежичну јавну СББ-ову интернет мрежу (где постоји), односно могућност одложеног гледања телевизијских програма, односно тзв. „телевизије на захтев“, као и велики број бесплатних телефонских минута. 

Ове предности су додуше и очекиване, с обзиром да је амерички концерн који је власник СББ-а уложио у претходних неколико година више од милијарду евра.

Ипак, остаје питање, колико су те могућности потребне просечном кориснику, нарочито ако се има у виду ценовна политика, која ће по свој прилици ићи на штету досадашњих корисника ИКОМ-а?

Уосталом, цене и понуду можете и сами проверити на сајтовима ИКОМ-а, односно СББ-а.

Патриот

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*