Сећање на светог Данила другог, архиепископа српског

0

Будући одличног образовања и васпитања краљ Милутин је младог Данила узео на двор. Но побожни Данило је напустио дворски живот и замонашио се у Кончулском манастиру крај Ибра. Доцније је био игуман Хиландара, потом је био епископ Бањски, затим Хумски и најзад архиепископ српски. Целог свог земаљског живота Данило је био строги подвижник. Познато је и његово посредовање у измирењу браће, краља Милутина и Драгутина, а потом Милутина и Стевана Дечанског. Под надзором архиепископа Данила другог подигнути су манастири Бања и Дечани и многе друге цркве. Овај неуморни црквени радник бринуо се предано и за ширење писмености у Србији. Као писац оставио је чувено дело:“Животи краљева и архиепископа српских.“

Свети архиепископ Данило се упокојио у време владавине цара Душана, у ноћи између 19. и 20. децембра, по старом календару, 1337. године Господње.
У традицији српског народа данас се обележава и празник захвалности очевима. Овај празник познат је под називом Оци. Обичај је да ујутро очеви, када им деца вежу ноге, да би их одрешили, предају припремљене дарове: омиљене слаткише, лепу књигу, одевни предмет, играчку. Деца са радошћу чекају данашње јутро и одмах, онако из постеље трчећи честитају очевима данашњи празник. А очеви пак сву пажњу и време на данашњи дан посвећују деци. Уз радост, шале, разговоре и дарове проводи се јутро овог празника посвећеног очевима.

СПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*