Sedam zanimljivih stvari koje vas čekaju na Crvenom trgu

0

Na najpoznatijem trgu u Rusiji možete videti predivne crkve, najstariju i najveću prodavnicu luksuzne robe na svetu ili posetiti različite festivale koji se na njemu održavaju.

Crveni trg je najvažniji trg Moskve, ali i cele Rusije. Naziv (rus. Krasnaя ploщadь) je dobio po reči koja je u starom ruskom jeziku značila „crveno“, ali i lepo, odnosno „krasno“, kao i u srpskom jeziku.

Prema tome, može se reći da se Crveni trg, smešten pokraj zidina Kremlja, smatra najlepšim u zemlji. Verovatno ne postoji čovek koji bar jednom u životu nije video ovaj trg, makar na fotografiji, ili čuo da je ovde podignut mauzolej predvodnika Oktobarske revolucije, Vladimira Lenjina. U blizini trga nalaze se i drugi jedinstveni i značajni objekti, a održavaju se i interesantni festivali. „Ruska reč“ vam predstavlja najvažnije među njima.

1) Državni istorijski muzej

Državni istorijski muzej na Crvenom trgu. Fotografija: Jekaterina Česnokova/RIA NovostiDržavni istorijski muzej na Crvenom trgu. Fotografija: Jekaterina Česnokova/RIA Novosti

Kada od stanica metroa „Teatralna“, „Ohotni rjad“ i „Trg revolucije“ stignete na plato Crvenog trga odmah uočavate veliku zgradu od crvene cigle.

Iako je muzej projektovan da izgleda poput tradicionalnog ruskog zdanja iz 16. veka, zapravo je sagrađen krajem 19. veka po odluci imperatora Aleksandra II. Od arhitekata je traženo da se izgled zdanja prilagodi arhitektonskoj celini koju čine Crveni trg i Kremlj.

Stalna postavka muzeja je veoma zanimljiva i skoro svaki moskovski učenik ju je video tokom školovanja. Poseban utisak ostavlja tavanica na svečanoj sali gde je naslikan rodoslov ruskih careva. Postavka sadrži eksponate koji potiču od drevnih vremena do 20. veka, a često se organizuju različite tematske izložbe.

2) Crkva Kazanjske ikone Majke Božije

Crkva Kazanjske ikone Majke Božije. Fotografija: Ilja Šerbakov/TASSCrkva Kazanjske ikone Majke Božije. Fotografija: Ilja Šerbakov/TASS

Kada se na Crveni trg stupi kroz Voskresensku kapiju na levoj strani se vidi mala i lepa crkva posvećena Kazanjskoj ikoni Majke Božije, poznata i kao moskovski Kazanjski sabor. Pomenuta ikona, jedna od najpoštovanijih u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, postavljena je blizu ulaznih vrata tako da vernici mogu odmah da joj se poklone. Crkva je na ovom mestu sagrađena još 1625. godine i kasnije je više puta rekonstruisana, a 1936. godine srušena je po nalogu sovjetskih vlasti. Početkom devedesetih godina obnovljena je po uzoru na originalno zdanje.

3) Tržni centar GUM
Tržni centar GUM. Fotografija: Mihail Voskresenski/RIA NovostiTržni centar GUM. Fotografija: Mihail Voskresenski/RIA Novosti
U prošlosti je Crveni trg služio i kao velika tržnica i mesto gde su se sklapali trgovački poslovi. Danas je ovu ulogu preuzeo Tržni centar GUM (rus. Gosudarstvennый universalьnый magazin), predstavnik pseudoruskog stila u nizu zdanja oko Crvenog trga podignutih u različitim epohama. U građevinskom smislu njegovo zdanje predstavlja pasaž sa lučnim konstrukcijama od čelika i stakla koje je projektovao poznati inženjer Vladimir Šuhov.

GUM je najpoznatiji tržni centar u Rusiji. Osim kupovine, u njemu posetioci mogu da uživaju i u razgledanju enterijera, ali i u sladoledu koji se prodaje na posebnim štandovima. Ukus ovog sladoleda je i dalje veoma omiljen među Rusima, naročito onima koji su detinjstvo proveli u SSSR-u, jer je to doba koje pamte po lepom, iako su nestašice bile relativno česte.

Ovde se nalazi i odličan kafe sa izvanrednim pogledom na Crveni trg i zidine Kremlja. Međutim, i cene su visoke – usklađene su sa ovako ekskluzivnom lokacijom. Pored toga pažnju turista privlači i prodavnica delikatesa „Gastronom br. 1“ u kojoj mogu da kupe kavijar, votku ili neki drugi proizvod.

4) Lobno mesto

Crveni trg, 1972. Fotografija: Vasilij Jegorov, Aleksej Stužin/TASSCrveni trg, 1972. Fotografija: Vasilij Jegorov, Aleksej Stužin/TASS
Nekada su se na Crvenom trgu objavljivali važni istorijski događaji. U hronikama se Lobno mesto prvi put pominje kao mesto sa koga je objavljena pobeda cara Ivana Groznog nad Kazanjskim kanatom. Postoji legenda da su se na Lobnom mestu izvodila javna pogubljenja, ali je činjenica da se ono nije često koristilo u tu svrhu, već su odatle čitani proglasi od državnog značaja. U sovjetsko vreme tu ulogu je preuzela tribina ispred Lenjinovog mauzoleja.

Međutim, ovde je 1698. godine izvršeno masovno pogubljenje „strelaca“ (pripadnika elitnih jedinica ruske vojske iz 17. veka) posle gušenja njihovog ustanka. Čuveni ruski slikar Vasilij Surikov naslikao je delo „Jutro pogubljenja strelaca“ inspirisano ovim događajem.

Ilustracija: Tretjakovska galerija Ilustracija: Tretjakovska galerija

5) Hram Vasilija Blaženog

Hram Vasilija Blaženog. Fotografija: Panthermedia/Vostock-photoHram Vasilija Blaženog. Fotografija: Panthermedia/Vostock-photo

Ova crkva živopisnog izgleda je verovatno jedan od najpoznatijih simbola Moskve i Rusije, jer se nalazi na hiljadama razglednica i suvenira. Hram je građen od 1555. do 1561. godine, a podigao ga je Ivan Grozni u spomen na osvajanje Kazanja i pobedu nad Kazanjskim kanatom. Pored vrlo lepe spoljašnosti, koja prosto mami turiste da je fotografišu, vredi pogledati i unutrašnjost: freske koje su naslikane sve do kupola, oltarska vrata i ikonostase u nekoliko kapela.

Više detalja o istoriji crkve možete pronaći na sledećem linku.

6) Groblje pokraj zidina Kremlja

Groblje pokraj zidina Kremlja. Fotografija: Vladimir Fedorenko/RIA NovostiGroblje pokraj zidina Kremlja. Fotografija: Vladimir Fedorenko/RIA Novosti

Lenjin, vođa Oktobarske revolucije iz 1917. godine, počiva u mauzoleju na Crvenom trgu, a brojni drugi revolucionari i državnici iz sovjetskog vremena sahranjeni su unutar zidina Kremlja. Među njima je i Staljin, čije telo je ležalo pored Lenjinovog sve dok 1961. godine kada je uklonjeno iz mauzoleja. Posetioci Kremlja mogu da obiđu grobove najpoznatijih ličnosti sovjetske istorije: ministara, maršala SSSR-a, Jurija Gagarina, Maksima Gorkog i mnogi drugih koji su imali čast da ovde budu sahranjeni. Poslednji među njima je Konstantin Černjenko koji je preminuo 1985. godine.

7) Masovni događaji

Sajam knjiga „Crveni trg“. Fotografija: RGSajam knjiga „Crveni trg“. Fotografija: RGNa Crvenom trgu se održavaju brojni festivali, koncerti i dešavanja zabavnog sadržaja.

Od 3. do 6. juna održan je veliki sajam knjiga na kome je učestvovalo više od 500 izdavača iz svih krajeva Rusije. Posetioci su mogli da ga obiđu besplatno.

Događaj pod imenom Moscow City Racing okuplja ljubitelje Formule 1 i ove godine zakazan je za 12. jul. Održaće se trka čija se staza pruža pored zidina Kremlja i tada će brojni posetioci moći da vide najpoznatije svetske vozače, članove timova „Red bul“, „Ferari“, „Meklaren-Mercedes“ i drugih. Biće prisutna i ekipa „Kamaz-master“, učesnik brojnih kamionskih reli-takmičenja.

Ljubitelji starih automobila imaće priliku da se 22. jula okupe ispre Tržnog centra GUM, gde će biti predstavljeno 100 sovjetskih vozila proizvedenih od 1970. do 1980. godine. Ulaz će biti slobodan, a organizovaće se i reli oko ruske prestonice na stazi dužine 100 kilometara.

Svake godine 1. decembra otvara se veliko klizalište na Crvenom trgu. Pored njega održava se božićni i novogodišnji sajam koji traje skoro cele zime. Na njemu možete da probate ruska jela, pijete kuvano vino, kupite razne ruske rukotvorine ili da se samo prošetate.

Ruska reč

POSTAVI ODGOVOR

*