Селаковић: Ноторна је лаж да је председник претио владикама СПЦ некаквим папирима, ево шта је било на Сабору

0

Након што су председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик у понедељак разговарали са владикама Српске православне цркве, током одржавања Сабора, званичних информација о току тог сусрета било је мало.

Вучић, Додик и патријарх Иринеј у неколико реченица изнели су своје утиске, без изношења детаља дискусије која је два и по сата водила иза затворених врата. Секретар председника Никола Селаковић каже за РТС да састанак није био лак, али је био користан.

Никола Селаковић је гостујући у Јутарњем дневнику рекао да на састанку није било жучних расправа, али је било расправа у којима је председник аргументима одговарао на одређена питања.

„Председник републике је најмање пет пута на том састанку рекао да није дошао у Сабор зато што му нешто треба и тражи, већ да би одговарао на питање наших владика“, истако је Селаковић.

Према његовим речима, постоји тенденција неких медија да шире ноторне лажи о току састанка и његовом исходу.

Прва лаж која је пласирана пре састанка је да је већина владика била против тог сусрета, јер да је тако било Вучић и Додик не би присуствовали, додао је Селаковић.
Повезане вести

Kосово - ОВАKО ствари стоје
Вучић:Моја идеја о Kосову пропала, скупо ће нас коштати
Вучић о "плану" за Kосово: Kакве мапе, какве тачке?

„Друга ноторна лаж је да је Вучић претио владикама папирима тајних служби. Такве речи су срамота Ђиласа и његовог кума“, навео је Селаковић.

Председник Вучић је на састанку, наглашава Селаковић, од папира извадио Резолуцију 1244 СБ Уједињених нација, Бриселски споразум и извештај о томе колико Србија троши новца на KиМ да ојача останак и опстанак српског народа.

„Било је изнето много непознавања Резолуције 1244. Председник је извукао тај папир и цитирао га у неким деловима, јер су неки чланови Сабора показали незнање о његовој садржини. Тако нису знали да се у Резолуцији 1244 СР Југославија позива на престанак терорисања“, навео је Селаковић.

Истина је, каже, да је један од владика из Црне Горе говорио о томе, као што је председник Вучић рекао да се нигде не говори о Србији, већ о Југославији.

Селаковић је поновио да председник Вучић рекао не долази на састанак било шта да тражи, већ да одговара на питања владика.

Kоментаришући написе појединих медија да су поједине владике критиковале председника, Селаковић је поновио да је реч о лажима.

„У том лажном тексту стоји да је владика славонски Јован Ћулибрк критиковао председника. А владика славонски је, похвалио председника Вучића пред свим члановима Сабора за унапређење стања у војсци, и да то није за поређење са оним шта је било пре осам година и шта је оставила Тадићева, Ђиласова и Јеремићева власт“, истакао је Селаковић.

Била је једна група од четири или пет епископа која је наступила у једној организованој групи. Они су, каже Селаковић, имали сучељене ставове.

„Већина владика је схватила праву суштину политике. Био је један од владика који је рекао председнику да ради свој посао добро као што га радите“, додао је Селаковић.

Председник Вучић је јасно одговарао на питања, наводи Селаковић, и каже да је Вучић рекао шта је била његова намера и план.

„Председник је када су га питали шта ћете сада да радите, рекао да оно што изгледа раде сви и што има подршку – правићу се луд, као што се цео свет прави луд, као што се и Албанци праве луди“,навео је Селаковић.

Селаковић је негирао да је председник било кога „дисциплиновао на том састанку“, као што је било написа у поједим медијима.

„Тамо је било 50 људи, патријарх и два председника. Ја сам био тамо, водио белешке, могу да сведочим“, истакао је Селаковић за РТС.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*