Северна Кореја крива за последњи сајбер напад?

Највећа севернокорејска обавештајна агенција има посебну ћелију "Јединица 180" (Unit 180) која је вероватно одговорна за неке од најсмелијих и најуспешнијих сајбер напада

0

Највећа севернокорејска обавештајна агенција има посебну ћелију „Јединица 180“ (Unit 180) која је вероватно одговорна за неке од најсмелијих и најуспешнијих сајбер напада, преноси Ројтерс позивајући се на особе пребегле у Јужну Кореју, званичнике и стручњаке за безбедност интернета.

Северна Кореја окривљена је претходних година за низ онлајн напада, углавном на финансијске мреже у САД, Јужној Кореји и другим земљама.

Стручњаци за сајбер безбедност тврде да су пронашли техничке доказе који би могли да повежу Северну Кореју са сајбер нападом вирусом „ВонаКрај“ који блокира приступ подацима све док се не плати „откуп“ којим је захваћено више од 300.000 комјутера у 150 земаља раније овог месеца.

Пјонгјанг је те оптужбе назвао „бесмисленим“.

Срж оптужби против Пјонгјанга је њена повезаност са хакерском групом „Лазарус“ који се повезује са прошлогодишњим сајбер нападом на централну банку у Бангладешу, када је украден 81 милион долара, и нападом на холивудски студио компаније „Сони“ 2014. године.

Америчка влада оптужила је Северну Кореју за хакерски напад на Сони, а поједини амерички званичници рекли су да тужилаштво гради случај против Пјонгјанга поводом крађе из банке у Бангладешу.

Међутим, нису пронађени убедљиви докази, а нису подигнуте ни кривичне оптужбе.

Северна Кореја је негирала одговорност за нападе на студио „Сонија“ и банку.

Бивши професор информатике Ким Хеунг-кванг, који је пребегао у Јужну Кореју 2004. године, а и даље има изворе у Северној Кореји, тврди да је сајбер нападе Пјонгјанга, чији је циљ подизање новца, организовала „Јединица 180“ која је део Генералног извиђачког бироа, највеће обавештајне агенције Пјонгјанга у инострантсву.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*