Северна Кореја лансирала нову балистичку ракету

0

Балистичка ракета Северне Кореје била је у ваздуху око 45 минута, изнад Јапанског мора. За сада нема података о евентуалној штети, рекао је новинарима генерални секретар јапанског кабинета министара Јосихиде Суга.

Према његовим речима, могуће је да је ракета пала у искључиву економску зону Јапана.

„То је очигледно нарушавање резолуција Савета безбедности Уједињених нација. Настављају се провокације које су недопустиве. Северној Кореји саопштавамо да одлучно протестујемо и најоштрије осуђујемо њен потез2, рекао је Суга у изјави телевиизјском каналу НХК.

Министарство одбране Јапана саопштило је раније да је Северна Кореја извела ново лансирање ракете. Пентагон је саопштио да је могуће да је реч о балистичкој ракети, пренео је Ројтерс.

Војска Јужне Кореје потврдила је да је ракета лансирана из Северне Кореје, из области провинције Чагандо.

„Данас у 23 сата и 41 минут (16 сати и 41 минут по средњоевропском времену) Северна Кореја је у провинцији Чагандо лансирала, како се претпоставља, балистичку ракету у правцу Јапанског мора“, навео је Генералштаб Јужне Кореје.

Влада Јапана сазвала је хитну седницу Савета за националну безбедност. И председник Јужне Кореје позвао је чланове Савета за националну безбедност на хитан састанак.

Телевизијски канал НХК саопштио је, позивајући се на изјаве из власти, да је могуће да је ракета пала у област искључиве економске зоне Јапана.

Према саопштењу агенције Кјодо, за сада није јасно о каквом је типу ракете реч.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*